23948sdkhjf

Skal kartlegge verdens største synkehull til havs

Kongsberg-gruppen spiller en rolle når verdens største marine synkehull skal utredes nærmere.

Synkehullet blir kalt ”The Great Blue Hole” og befinner seg ved Belize. Det er et stort mysterium hvordan det er oppstått og hva som skjuler seg under havoverflaten. Nå skal Kongsberg-gruppen – via sitt datterselskap Kongsberg Mesotech i Canada, bidra i prosjektet som skal forsøke å avklare mysteriet rundt verdens største synkehull til havs. Oppdraget er ventet å ta tre uker.

Det er canadiske Aquatica Submarines, som har hovedansvaret for oppdraget. Teamet består av vitenskapsmenn, utforskere og filmskapere. Blant deltakerne finner vi Virgin-grunnlegger Sir Richard Branson, som også har vært med på etablere Ocean Unite. I tillegg finner vi filmskaper Fabien Cousteau. Han er barnebarn av den legendariske undervannsfotografen Jaqcues Costeau.

Fra Kongsberg-selskapet Mesotech deltar Mark Atherton. Han er en nøkkelperson når det gjelder å skaffe data for hele synkehullet. Kongsberg-sonaren de skal bruke skal gi høyoppløselige kart av hele synkehullet.

- Ved å forstå den geologiske historien og geometriske strukturen i Great Blue Hole, kan vi bidra med ny data til det verdensomfattende vitensksapsmiljøet som studerer synkehull og cenotes. Jeg er overbevist oim at våre sonarer og vårt utstyr for undervannsposisjonering vil gi presise og høyoppløselige bilder av hemmelighetene som Blue Hole skjuler, sier Atherton.

Prosjektet med å undersøke Great Blue Hole starter i disse dager, og skal pågå i tre uker.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078