23948sdkhjf

Økt volum og effektivitet ved anskaffelse av CNC-roboter

Positiv innvirkning på arbeidsdagen, økt volum og bedre gjennomføring av gode prosjekter.

Dette er noe av det daglig leder i Hiltula AS, Nina Hiltula, trekker fram på spørsmål om hva som er de største fordelene ved CNC-maskinene de har investert i.

Stadig flere bedrifter går til anskaffelse av roboter og maskiner som gjør arbeidsoppgavene enklere. Hiltula i Orkanger er en av dem som har investert i slike maskiner.

FOTO: HILTULA

- Vi ønsket å spisse vårt satsningsområde, og så en mulighet i markedet innenfor lokalproduserte stålkonstruksjoner. For å være konkurransedyktig med lavkostland som har en stor markedsandel i Norge må vi med høye lønnskostnader arbeide smartere. Ved at vi får automatisert deler av produksjonen øker vi effektiviteten og kan produsere mer stål pr. ansatt, sier den daglige lederen.

Hun mener at de største fordelene er at økt effektivitet, reduksjon av feil og økt kvalitet.

- I tillegg ser vi allerede nå etter ganske kort tid at maskinene og rotobene har en stor positiv innvirkning på arbeidshverdagen til alle i bedriften, samt at vi kan øke volum og vi får gjennomført gode prosjekter, legger hun til.

Hiltula AS er en liten familiebedrift på Orkanger, som ble etablert i 1997. Selskapet har i dag 15 ansatte, og flyttet inn i helt nye lokaler på industriområdet Grønøra Vest i Orkanger.

NYTT: Hiltula flyttet i vår inn i nye lokaler på Orkanger. FOTO: HILTULA

- Våren 2018 flyttet vi inn i vår nye fabrikk på 4000 kvadratmeter med tilhørende kontorfasiliteter, hvor vi produserer stålkonstruksjoner. Omsetningen for 2017 ble på rett i overkant av 26 millioner, mens vi i 2018 ligger an til en liten økning, sier Nina Hiltula.

- Overflødiggjør maskinen menneskelig arbeidskraft?

- Nei, vi har og vil måtte økte vår kapasitet som følge av denne investeringen, så for vår del har vi et behov for flere ansatte. Maskinene tar vekk en del arbeidsoppgaver som tidligere var manuelle, men de skaper andre og nye behov.

- Hva er ditt inntrykk: Hvor mange i bransjen er det som nå satser på CNC-roboter og eventuelt andre roboter for å henge med i den teknologiske utviklingen?

- Dette er nå en teknologi som begynner å bli velutprøvd så vi ser at flere satser i denne retningen, særlig her i Norge hvor det er høyere lønnskostnader enn i mange av våre konkurrerende land som for eksempel Romania, svarer Hiltula, og legger til at det er litt for tidlig å si hvor stor den økonomiske gevinsten ved anskaffelse av CNC-maskinen vil være på.

- Vi er tidlig i en større investeringsfase med to CNC-styrte maskiner (skjærebord og bore- og sagelinje), samt at vi må regne med ett år, om ikke lengre for å kunne bli skikkelig innkjørt og finne flyten. De direkte og målsatte økonomiske gevinstene er ikke å se enda, men vi ser som sagt allerede nå at de har en stor positiv innvirkning på arbeidshverdagen til alle i bedriften, samt at vi kan øke volum og vi får gjennomført gode prosjekter, avslutter Nina Hiltula.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11