23948sdkhjf

Lavkarbonteknologi: Samlet sett gjør oljesektoren for lite – Equinor gjør mest.

Mandag ble en ny rapport sluppet fra analyseselskapet CDP, verdens ledende autoritet på miljødata for investorer. Rapporten undersøker hva de største olje- og gasselskapene gjør for å tilpasse seg overgangen til lavkarbonsamfunnet. Konklusjonen er klar: Samlet sett gjør oljesektoren for lite – Equinor gjør mest.

Olje- og gassindustrien står for om lag halvparten av CO2-utslippene fra verdens energiforbruk, tilsvarende 17 milliarder tonn CO2 årlig. Allikevel brukte sektoren som helhet bare 1,3 prosent av kapitalutgiftene på investeringer i lavkarbonteknologi i 2018. Det kommer frem i den nye rapporten «Beyond the Cycle», offentliggjort i dag av CDP.

– Lavkarbonteknologi og nye reguleringer endrer energiindustrien radikalt. Overgangen til lavkarbonsamfunnet tvinger frem spørsmålet om hvilken rolle olje- og gasselskaper skal spille i det grønne skiftet, og hva deres strategiske muligheter er på kort og lang sikt, sier Luke Fletcher, senioranalytiker i CDP.

Rapporten rangerer verdens 24 største olje- og gasselskaper etter hvor tilpasset de er lavkarbonøkonomien. Europeiske oljegiganter – inkludert BP, Eni, Equinor, Total og Shell – investerer mest og scorer høyest. Øverst på listen troner Equinor.

– Equinors veivalg i retning av å være et bredere energiselskap, og deres forventning om å investere 15-20 prosent av kapitalutgiftene i nye energiløsninger innen 2030, er et symbol på overgangen til lavkarbonøkonomien, sier Fletcher.

Europeiske oljeselskaper bruker opptil 7 prosent av kapitalutgiftene på lavkarbonteknologi. De er dermed best rustet for å håndtere risikoen og utnytte mulighetene som kommer med klimaendringene.

Det er et tydelig geografisk skille mellom de europeiske selskapene og selskapene fra resten av verden. På topp ti i rangeringen finner vi alle de europeiske selskapene, og kun tre ikke-europeiske selskaper. Europeiske olje- og gasselskaper står for rundt 70 prosent av fornybarkapasiteten som eksisterer i dag, og nær all fornybarkapasitet under utbygging.

I USA har lavere nasjonalt press for diversifisering ført til at selskapene ikke har omfavnet fornybar teknologi på samme måte. Rapporten peker også på at russiske og kinesiske selskaper, som Gazprom, Rosneft og Petrochina, har mindre kapitalfleksibilitet. Den manglende fleksibiliteten gjør at de er mindre tilpasningsdyktige til radikale endringer i fremtiden, som kan komme med strengere klimareguleringer.

Rapporten peker også på at investorpresset overfor olje- og gasselskapene øker. Antallet aksjonærer som stemte for klimaresolusjoner mer enn doblet seg i perioden 2014 til 2018.

– Investorer gransker selskapene nøyere og krever at de ser forbi den nåværende syklusen og retter fokuset mot langsiktig verdiskaping. Olje- og gasselskapene møter endringene blant annet ved å investere i rene energikilder, sier Fletcher.

ENDRES RADIKALT: – Lavkarbonteknologi og nye reguleringer endrer energiindustrien radikalt. Overgangen til lavkarbonsamfunnet tvinger frem spørsmålet om hvilken rolle olje- og gasselskaper skal spille i det grønne skiftet, og hva deres strategiske muligheter er på kort og lang sikt, sier Luke Fletcher, senioranalytiker i CDP.

Siden 2016 har 148 avtaler blitt inngått innenfor alternative energikilder, og fangst, resirkulering og lagring av karbon. I tillegg har 22 milliarder dollar blitt investert i alternativ energi siden 2010, ifølge rapporten.

 

Kilde: Pressemelding fra CDP

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141