23948sdkhjf

Fikk bot for å ha filmet skadet laks i oppdrettsanlegg

En svensk journalist er ilagt en bot for å ha filmet uverdig lakseoppdrett i norsk oppdrettsanlegg.

Det skriver flere medier. Det er den svenske forfatteren og journalisten Mikael Frödin som har fått boten, etter at han tok seg inn et oppdrettsanlegg og filmet laksene, som hadde sopp og store sår på seg. Han har fått boten fordi han har vært for nær oppdrettsanlegget.

Formålet med filmingen var ifølge Frödin selv å gjøre folk oppmerksomme på hvordan oppdrettsindustrien er med på å få økosystem til å kollapse, og hvordan dette påvirker vill-laksen. Den svenske journalisten ble rystet over det han så, og skriver på sin egen blogg at «det var mye verre enn det jeg hadde forestilt meg på forhånd. Det var ganske enkelt ekkelt. Jeg så syk fisk med sopp og store sår, og forvridde kropper. Jeg undres om hva som hadde skjedd dersom dette hadde pågått på over vann? Hva dere enn gjør – ikke spis norsk oppdrettslaks!».

Under rettssaken tidligere i høst, ble Frödin dømt til å betale 12.000 kroner i bot for at han brøt reglene mot å være minst 20 meter fra oppdrettskassene. Han har ennå ikke bestemt seg for om han skal anke dommen, ifølge det svenske nettstedet natursidan.se.

Det norske vitenskapelige rådet var ifølge nettsiden innkalt som vitne i saken, og de bekreftet langt på vei det Frödin hadde sett og filmet, og sa at bare på fem år har antall laks som gått opp i norske elver blitt halvert.

Ifølge Frödin selv skal rådet også ha sagt at rømning, lus og infeksjonsspredning fra oppdrettsindustrien er den største årsaken til halveringen. Fröding sier videre til Fiskejournalen at tall fra oppdrettsnæringen selv viser at  53 millioner laks døde i norske oppdrettskasser i løpet av 2017, og at dermed 100 millioner kilo mat har gått til spille.

- Sløseriet med de økologiske ressursene er med andre ord enorm, sier han til Fiskejournalen, og legger til at han hadde filmet laksen fordi det er hans «journalistiske forpliktelse» og et forsøk på å redde laksen.

Sverige importerer om lag 30 millioner tonn laks fra Norge.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
138 hos Easee permitteres
Fortsatt nedgang i råstål-produksjonen
Hydro leverer aluminium med nær null karbonfotavtrykk
iTec utvider mot vest med oppkjøp
Rec Solar starter opp igjen
Norautron-sjefen: - Verst for de som blir berørt
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.109