23948sdkhjf

Fått midler til ny verdiskapning for ombruk av stål

Mange av nyskapingsprosjektene som får støtte av Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP) i år har en bærekraftig profil.

Samtidig som omsmelting bidrar til at stål brukes igjen, er det ikke dermed sagt at det er miljøvennlig. Metallco Oppland har fått 410 000 kroner for å skape en ny verdikjede for ombrukt stål i byggebransjen.

 

– Det sendes mye bra jern, særlig bjelker, til omsmelting. Vi vet at ombruk av stål gir en betydelig miljøgevinst i form av mindre CO2-utslipp. Nå ønsker vi å finne ut hva som skal til for å realisere det store potensialet som ligger i ombruk, sier Tom Erland Schjørlien, markedssjef i Metallco Oppland.

Prosjektet skal bygge på funn fra et liknende prosjekt som Norsk Stålforbund fullførte tidligere i år. Her kom det fram at ombruk av stål kan gi lokale arbeidsplasser, spare miljøet og dessuten halvere materialkostnadene. Prosjektet identifiserte 4-5 millioner bygninger i Norge som et potensielt ressurslager for fremtidige byggeprosjekter.

– Målet er å være i stand til å hente ut deler fra disse byggene og gjenbruke dem, uten å gå veien via omsmelting. Da må hele verdikjeden – inkludert vår rolle i den – endres, sier Schjørlien.

Widenoja Design, som også deltok på prosjektet til Norsk Stålforbund, er hentet inn som designpartner. De skal bidra til at brukere fra hele verdikjeden, fra rivingsfirmaer og gjenvinningsselskaper, til Miljødirektoratet og byggemyndigheter, trekkes inn i prosjektet.

Kilde: Kilde: Pressenytt

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078