23948sdkhjf

Harselerte over Trump-tweets på Ståldagen

- Alt det jeg sier her i dag kan bli gjort ugyldig av en tweet, sa adm. dir. Arne Reinertsen i Smith Stål da han holdt foredrag om stålpriser og tollbarrierer på Norsk Ståldag torsdag.

Det var ikke til å ta feil av hvem Arne Reinertsen tenkte på da han sa dette, og flere måtte le og trekke på smilebåndene da han sa det. Lederen i Smith Stål sa det som et bilde på hvor lite som skal til for at stålmarkedet endrer seg. Tollbarrierer og stålpriser henger sterkt sammen, og er blitt ytterligere aktualisert gjennom USAs president Donald Trumps handelskrig mot Kina – men også mot Tyrkia.

- Pastoren i Tyrkia er egentlig den mest relevante for oss som driver med stål i Norge. Tyrkia eksporterer til vanlig svært mye, og eksporterer mer enn 7,8 millioner tonn stål, noe som er 15 ganger mer enn Norges forbruk, sa Reinertsen. Han sa at Tyrkias eksport av stål til USA har gått ned med 54 prosent så langt i år. Det gjør at Tyrkia må se seg som etter andre markeder, og da spesielt østover mot Asia. Den nevnte pastoren, som er amerikansk, er for øvrig satt fri nå, så verdens stålmarked avventer nå hva som skjer i forholdet mellom Tyrkia og USA. Senere på dagen kom meldingen om at Kinas statsminister Xi Jinping vil møte Trump under toppmøtet i Argentina senere i år. Det er med andre ord tegn i tiden som tyder på at en oppmykning mellom USA og Kina og mellom USA og Tyrkia kan være på vei.

Reinertsen ser for seg en utflating av stålprisene.

Reinertsen ser for seg tre ulike scenarier for den internasjonale «stålkrigen».

- Det mest sannsynlige er at dette løser seg. At USA reduserer toll på Tyrkia, og hever toll på Canada og Mexico først, og deretter EU – og Tyrkia. Da vil EU avslutte de såkalte «safeguards», sa han videre. Han mente også at da vil volumet fra Tyrkia osv vende tilbake til USA, og da vil det intersjonale stål- og alumimiumsmarkedet bli mer forutsigbart og det blir bedre underliggende utsikter.

- En annen sannsynlig «løsning» kan være at «alle» stenger grensene, unntatt Norge, og EUs kvoter vi fylles opp og USA opprettholder tollen. Norge er netto-importør og regjeringen kan vurdere det slik at vi er tjent med lave stålpriser. Da kan Norge ende som dumpingmarked, sa Reinetrsen. Han mente at dette var det nest mest sannsynlige scenarioet, mens et tredje scenario har følgende premisser:

«Alle» stenger grensene, også Norge. EUs kvoter fylles opp og USA opprettholder eller øker tollen. Norge følger EU og stenger også vårt marked for import fra utenfor EU. Reiersen mente at dette var lite sannsynlig.

Arne Reiersen var for øvrig tydelig på at en toll-økning på stål og aluminium ville komme uansett – enten det var Trump eller en annen republikansk president.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14