23948sdkhjf

Pon Equipment og Yara Birkeland nominert til klimapris

Pon Equipment og Yara Birkeland er sammen med Tine nominert til Næringslivets klimapris. Den deles ut 7. november.

Næringslivets klimapris deles i år ut for femte gang, og den er et samarbeid mellom NHO, NTNU og ZERO. To av de tre som er nominert i år, er innenfor Metalsupplys nedslagsfelt.

Den ene er Pon Equipment, som i samarbeid med Caterpillar har lansert Cat323F Z-line, en 25 tonns batterielektrisk gravemaskin – trolig verdens første av sitt slag. Gravemaskinen ser ut som en vanlig Cat-modell, men Pon har bygd om og ersattet dieseltank med batterier. Utslippene, både av CO2, NOx og partikler forsvinner, og mindre tomgangskjøring vil kunne bidra til forlenga levetid på maskinen. Markedet for løsningen er stort, men det er fortsatt i en tidlig fase. Imidlertid viser løsningen hvordan hvordan norsk innovasjon og utvikling kan skape store endringer av internasjonal betydning, og det inspirer til utvikling av nye maskinkonsepter på flere områder.

Den andre er Yara og Kongsberggruppen for utvikling av verdens første elektriske og autonome containerskip - Yara Birkeland. Dette er verdens første elektriske og selvkjørende containerskip. Ved å bygge ett batteridrevet og selvkjørende containerskip fjerne man utslippende fra skipstransporten og bidrar til å flytte last fra vei til sjø. Med Yara Birkeland muliggjøres det nye forretningsmodeller og kommersialisering av teknologi som bidrar direkte til utslippskutt. Dette gir ny kompetanse og nye muligheter skapes langt utenfor egen virksomhet. Prosjektet inkluderer også endringer og nye løsninger for havneoperasjoner, og skaper teknologiutvikling mot nullutslipp også der. Byggestart høst 2018, sjøsetting Q1 2020 og autonom drift fra 2022.

Den tredje og siste nominerte er TINE for systematisk og helhetlig klimaarbeid.

 

NOMINERT: Yara Birkeland - verdens første autonome containerskip - er nominert til Næringslivets klimapris. FOTO: KONGSBERG GRUPPEN

Til årets pris fikk man inn 20 nominasjoner fordelt på 18 ulike tiltak. Juryen kunne velge blant mange gode kandidater, noe som viser at det skjer mye bra teknologiutvikling og utvikling av nye løsninger i norske virksomheter.

Juryen består av Ole Erik Almlid (fungerende adm.dir. i NHO), Olav Bolland (dekan ved fakultet for Ingeniørvitenskap, NTNU) og Marius Holm (daglig leder, miljøstiftelsen ZERO).

Kilde: Kilde: NHO

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.352