23948sdkhjf

Fikk Moderne Transport-prisen

Mannen bak verdens første autonome containerskip – «Yara Birkeland» - har vunnet Moderne Transport-prisen 2018.

Bjørn Tore Orvik er mannen med ideen og som har vært drivkraften bak verdens første selvstyrende containerskip – «Yara Birkeland». Mandag kveld mottok han Moderne Transport-prisen for 2018 for sitt nytenkende arbeid. Overrekkelsen fant sted på Transport- og Logistikk-konferansen på Gardermoen.

Det er i år 50. gang denne prisen deles ut, og den skal gis til «den eller de som i særlig grad har utmerket seg innen fagfeltet logitistikk og transport», heter det i statuttene for prisen.

AUTONOMT SKIP: Slik er det tenkt at "Yara Birkeland" skal bli seende ut. FOTO: KONGSBERG GRUPPEN

«Yara Birkeland» skal, når det står ferdig i løpet av et par års tid, frakte containere med kunstgjødsel fra Yaras fabrikk på Herøya til eksporthavnene i Brevik og Larvik. I prosessen spares anslagsvis 40.000 lastebilturer gjennom et boligområde i Porsgrunn når verdens største autonome containerskip tas i bruk. Og siden skipet også går på elektrisk kraft, vil det gi mye mindre CO2-utslipp.

Det meste omkring «Yara Birkeland» er norsk: Ideen, Yara, Kongsberg Gruppen (som leverer all teknologi som gjør fartøyet autonomt) og Vard (som skal bygge skipet).

Kilde: Moderne Teknikk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125