23948sdkhjf

Bred optimisme i industrien

Norske industriledere melder om oppgang i produksjonsnivået og økt ordretilgang i tredje kvartal 2018. Den generelle bedømmelsen for fjerde kvartal er fortsatt positiv hos flertallet av industrilederne.

Konjunkturbarometeret for tredje kvartal 2018 viser en positiv utvikling i samlet industriproduksjon sammenlignet med andre kvartal 2018. Det er produsenter av innsatsvarer som er mest samstemt om oppgangen, men også produsenter av investeringsvarer og konsumvarer rapporterer om en økning i produksjonen i tredje kvartal 2018.

Den samlede industrisysselsettingen er opp fra årets andre kvartal. Produsenter av investeringsvarer og innsatsvarer melder om en sysselsettingsvekst, mens det meldes om en svak nedgang i sysselsettingen for konsumvarer. 

Ordretilgangen fra både hjemme- og eksportmarkedet viser oppgang i 3. kvartal. Veksten i ordretilgangen ser ut til å overgå leveransene i og med at det meldes at den samlede ordrebeholdningen øker i dette kvartalet. Det er særlig produsenter av innsatsvarer og investeringsvarer som melder om vekst i ordrebeholdningen. Indikasjoner på vekst i olje- og gassinvesteringene på norsk sokkel i 2019 kan ligge bak veksten i ordrebeholdningen for produsenter av investeringsvarer. 

Siden andre kvartal 2017 har det vært meldt om vekst i prisnivået både på hjemme- og eksportmarkedet, og trenden fortsetter i tredje kvartal med prisvekst i begge markeder for industrien samlet sett. For produsenter av innsatsvarer var det en prisoppgang for begge markeder, men færre ledere enn i forrige kvartal melder om vekst. For investeringsvarer, som har meldt om reduserte produsentpriser på eksportmarkedet siden første kvartal 2014, meldes det nå om prisvekst både i hjemme og eksportmarkedet. 

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for fjerde kvartal 2018 er klart positiv for industrien samlet sett, og om lag på linje med forventningene de hadde for tredje kvartal gitt i foregående undersøkelse.

Industrilederne melder om at vedtatte investeringsplaner oppjusteres, og det ventes tiltagende vekst i sysselsettingen. Ordretilgangen i hjemme- og eksportmarkedet ventes å øke ytterligere sammen med samlet ordrebeholdning. 

Kilde: Kilde: Statistisk sentralbyrå

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078