23948sdkhjf

Fosen kjøper tysk verft

Fosen Yard kjøper 51 prosent av Nordseewerke.

Dette skriver Sysla.no tirsdag ettermiddag. Kjøpet av 51 prosent av aksjene betyr at Fosen Yard nå får kontroll over hele verdikjeden, og får også de gamle eierne av det tyske verftet med seg videre.

Fosen Yard slet økonomisk, med med nye lokale krefter i ryggen kan verftet igjen se lyst på framtiden, og nå utvider de altså til Tyskland.

- Dette gikk veldig fort, og nå er avtalen i boks. Vi har vært hos notarius publikus i Harmburg og signert papirene, sier Fosen-sjef Anders Straumsheim til Sysla.no.

Nordseewerke har hatt mange eiere i løpet av sin levetid. Verftet ligger ved byen Emden – vest for Bremen på grensen til Nederland – og har bygget 620 fartøy. På det meste hadde verftet 5000 ansatte, men også det tyske selskapet har slitt de senere årene, og for en stund siden søkte de konkursbeskyttelse.

Verftet har nå fått navnet Fosen Nordseewerke i et nyopprettet selskap, som Fosen Yard eier 51 prosent av. Det skal ifølge Sysla.no ikke være tatt opp lån i forbindelse med oppkjøpet, da det er finansiert fra aksjonærer og penger som har ligget i Fosen Yard.

Som så mange andre norske verft er det skrogbyggingen som er tenkt å gjøres i utlandet – i dette tilfellet i Tyskland. Stålarbeid er arbeidsintensivt, og rimeligere å gjøre i utlandet, og så slepes skroget til Norge for utrustning av skipene.

Daglig leder i Fosen Yard, Straumsheim, sier til nettstedet at de med dette oppkjøpet får kontroll med hele verdikjeden, og at selskapet nå kan vinne kontrakter som de ikke ville fått ellers.

Kapasiteten ved tyske verftet er nærmere 15.000 tonn stål i året, og området er på hele 550.000 kvadratmeter, der 185.000 kvadratmeter er innendørs.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.203