23948sdkhjf

Skaper norsk industrihistorie

Tirsdag ble det skrevet norsk industrihistorie da Stortinget sikret Kongsberg Gruppens finansiering av oppkjøpet av Rolls-Royce Commercial Marine gjennom deltakelse i en fortrinnsrettsemisjon.

Et enstemmig storting signaliserer dermed store ambisjoner for industripolitikken i Norge.

Med dette oppkjøpet tar Norge et nytt og viktig steg som en ledende nasjon i den maritime næringen.

Staten eier 50 prosent av Kongsberg Gruppen ASA, og det har derfor vært helt avgjørende at Stortinget og regjeringen har vært positive til dette oppkjøpet. Kjøpet skal finansieres gjennom en emisjon, og staten skal kjøpe seg inn med om lag 2,5 milliarder kroner for å beholde en eierandel på 50 prosent.

Rolls-Royce Commercial Marine er representert i 34 land med omkring 3600 ansatte - 1500 av dem er i Norge. Sammen med Kongsberg Gruppens om lag 7000 ansatte i mer enn 25 land, blir den nye Kongsberg Gruppen et stort selskap i norsk målestokk.

Den politiske prosessen har vært både effektiv og positiv. Departementet signaliserte raskt en klar holdning til oppkjøpet og Stortinget har fulgt opp. Næringskomiteens leder, Geir Pollestad, har sørget for rask behandling i Stortinget, og det er en enstemmig næringskomite som har gitt sin tilslutning til prosjektet. Dette er et godt eksempel på hvor viktig det er at regjering og storting opptrer profesjonelt og industrielt i et selskap hvor staten er deleier. Det viser at bredden av norske politikere har store ambisjoner i industripolitikken og for Norge som en havnasjon. Stortinget fortjener honnør for å ha behandlet denne saken i et rekordtempo.

Norge har vært en ledende sjøfartsnasjon i århundrer, og vår velferd er i stor grad bygd på de mulighetene havet har gitt. Vi er allerede fremst i verden på viktige havnæringer, og vi er ledende på produksjon av mat fra havet. Vi produserer olje- og gass med en leverandørnæring i verdensklasse, og vi er en stor skipsfartsnasjon. Vi er med andre ord en havnasjon. Likevel er verden stadig i endring.

Vi kan aldri ta for gitt at vår ledende posisjon i dag automatisk vil bestå. Skal vi fortsatt være best på hav må det satses på kunnskap og på næringsliv.

Kongsberg Gruppens oppkjøp av Rolls Royce Commercial Marine er en norsk langsiktig og industriell investering. Kongsberg Gruppen har med sin mer enn 200 år lange historie som et ledende, norsk teknologilokomotiv vært svært viktig for utviklingen av norsk høyteknologiindustri. Kongsberg Gruppen er ikke bare viktige for de som arbeider i Kongsberggruppen, men også for alle som arbeider i selskapets om lag 2.000 underleverandører over hele Norge. Med oppkjøpet vil selskapet i enda større grad enn tidligere kunne bidra til internasjonalisering og eksport av norsk teknologi.

Kilde: Kilde: Norsk Industri

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094