23948sdkhjf

Klimaforslag: Ap og SV vil erstatte stål og betong

I et forslag til Stortinget kommer SV og Ap med flere forslag for å redusere klimautslippene. Ett av dem er å erstatte stål og betong i bygg- og anleggsindustrien.

I et forslagsbrev til Stortinget skriver de to partiene at «målet om å effektivisere energibruken i byggsektoren forutsetter et bredt sett av virkemidler, utfasing av fossile oppvarmingskilder, fornybar energiproduksjon i bygg og energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse». Videre viser forslagsstillerne til at arbeidet med å redusere klimagassbelastningen fra byggematerialer også er viktig.

«Trematerialer vil styrke sin konkurransekraft i et slikt arbeid, men arbeidet må omfatte alle materialer og bidra til at for eksempel karbonfangst og -lagring i sementproduksjon blir mer attraktivt, og at man i større grad tar i bruk resirkulert stål. Ved å erstatte utslippsintensive byggematerialer som stål og betong kan man få til betydelig reduksjon i klimagassutslipp», heter det videre i forslaget. De to partiene skriver også at «virkemidler knyttet til offentlige innkjøps- og anbudsprosesser, planbestemmelser og krav om livssyklusanalyser for nye bygg vil bidra til en raskere innfasing av mer miljøvennlige byggematerialer».

Til sammen har de to partiene lagt fram 37 ulike klimatiltaksforslag for Stortinget. To av dem omfatter bygg- og anlegg i forhold til materialvalg. Det ene går ut på at Stortinget ber regjeringen legge frem en plan for Stortinget om hvordan man skal redusere klimagassbelastningen fra byggematerialer, som grunnlag for neste revidering av byggteknisk forskrift (TEK). Det andre går ut på at Stortinget ber regjeringen vurdere et krav til bruk av en viss andel resirkulerte materialer i alle offentlige byggeprosjekter.

Forslagsstillerne er Espen Barth Eide, Else May Botten (begge Ap) og Lars Haltbrekken, Kari Elisabeth Kaski, Arne Nævra og Audun Lysbakken (alle SV).

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.112