23948sdkhjf

Hjørnesteinsbedrifter frykter kostnadssmell

Elkem Bremanger og Høyanger Verk frykter at NVEs varslede overgang fra sentralnett til regionalnett vil føre til store ekstrakostnader.

Det er avisa Firda som skriver dette tirsdag. Ordføreren i Høyanger, Petter Sortland, sier til avisa at en endring i nettet fra sentral- til regional-nett kan føre til en betydelig kostnadsøkning på flere millioner kroner for Hydro Høyanger Verk.

- Når vi vet hvordan verket kjemper daglig for å være i posisjon i en svært konjunkturutsatt næring, sier det seg selv at dette kan bli dramatisk for verket, sier ordføreren.

Han får støtte av direktøren ved Elkem Bremangers smelteverk i Svelgen.

- Forutseende rammevilkår er alfa og omega for oss. Vi ser veldig alvorlig på det som nå er kommet fram fra NVE, sier direktør Arne Werge-Olsen til lokalavisa.

NVE har gitt et varsel, som et svar på søknad fra Sogn og Fjordane Energi Nett (SFEN) om å få omgjort eksisterende sentralnett i fylket til regionalnett. Dette bør skje som følge av at den store 420 kV-linjen fra Ørskog til Fardal blir ny hovedåre for elektrisk kraft gjennom fylket.

NVE er ifølge Firda innstilt på å gi SFEN medhold, men vil at alle parter skal få si sin mening før 8. oktober.

HØYANGER: Hydros verk kan også bli rammet av kostnadsøkning som følge av endret nett-type i Sogn og Fjordane. FOTO: HYDRO

Firda skriver at deler av dette nettet forsyner den kraftkrevende industrien i Høyanger og i Bremanger, og disse verkene antar at en omlegging vil gi verkene flere millioner kroner i ekstra-kostnader.

Bakgrunnen for at forskjellen kan bli så mye, er at nettkostnaden blir fordelt på hele landet, mens regionalnett-utgiftene blir fordelt på de langt færre kundene i regionen. Her er Hydro Høyanger og Elkem Bremanger de desidert største.

- Jeg har ikke noen konkrete tall på hvor stor økning det vil bli, men vi vet at det blir dyrere, at det trolig er snakk om en månedlig økning, sier Werge Olsen ved Elkem Bremanger til Firda.

Kilder som Firda har vært i kontakt med anslår at kostnadsøkningen kan bli på om lag 10 millioner kroner i året for Høyanger-verket, og 20 millioner for Elkem Bremanger. Werge-Olsen sier til avisa at det vil være helt umulig å ta kostnadsøkningen inn ved å legge på prisene – begge selskapene selger som kjent varer internasjonalt.

Sogn og Fjordane Energi Nett (SFEN) skriver i sin søknad at anleggene er en del av en kritisk masse som gjør det muligå ha en montørstab som i krisesituasjoner har vist seg å være viktig forå holde opp og gjenopprette forsyningen i området.

Videre skriver nettleverandøren, ifølge Firda, at beredskapen vil bli svekket dersom disse anleggene ikke blir klassifisert som regionalnett.

 

Kilde: KIlde: Firda

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095