23948sdkhjf

Gigantmølle setter ny verdensrekord

Vindmøllen, som er 191 meter høy, er montert på en helt ny måte på havbunnen, der fundamentet suger seg ned i havbunnen.

Det er Illustrert Vitenskap (IV) som skriver om den nye vindmøllen, som ikke bare er høy, men også kan produsere 8,8 megawatt, noe som er ny verdensrekord. Møllen er montert på havbunnen utenfor Skottland, av en ny type fundament som suger seg ned i havbunnen, melder IV.

Det er svenske Vattenfall som står bak prosjektet, mens danske Vestas har levert møllen. Det er planlagt 11 slike møller totalt. Ifølge tidsskriftet vil havmølleparken, når den står ferdig, dekke 23 prosent av Aberdeens strømforbruk. Det tilsvarer 88.000 husstander. Vindmølleparken skal også brukes som forsøkssenter for ny teknologi, noe som skal gjøre havmølleparker bedre og billigere å bygge.

Vindmøllen er langt større enn det storslåtte pariserhjulet i Englands hovestad, London Eye. Møllen er 191 meter høy, og vingene er 80 meter lange. Diameteren på rotoren er 164 meter, skriver tidsskriftet.

Det mest spesielle ved vindmøllen er likevel hvordan fundamentets ingeniører har senket en trebeint konstruksjon på havbunnen. På hver av beinene er det en 10 meter bred sylinder som er stengt på toppen. Når disse står på havbunnen, trekker pumper ut vann og skaper et undertrykk, slik at de blir sugd ned i havbunnen. Fordelen ved denne type fundamentering er at den er lett å fjerne når vindmøllen blir utrangert.

 

Kilde: Kilde: Illustrert Vitenskap

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125