23948sdkhjf

Mannen som elsker slanger

| Av Morten Dahl | Tips redaksjonen om en historie

- Jeg skal jobbe til jeg blir 104 år, så får vi se, sier adm. dir. og gründer i Tess, Erik Jølberg, med et smil om munnen. 76-åringen har ikke tenkt å gi seg med det første.

Torsdag denne uka starter Industriens Motemesse i regi av TESS. Rekordmange 124 utstillere har meldt sin ankomst. Vi har møtt mannen bak suksess-bedriften TESS, som i år fyller 50 år.

Les også: TESS med enda et oppkjøp

TESS omsetter i dag for om lag tre milliarder kroner og har litt over 1.000 ansatte på verdensbasis. 160 av dem har sitt daglige virke ved TESS’ hovedkontor i Lier. Bygda Jølberg selv kommer fra – født og oppvokst bare et steinkast unna Vitbank – og bosatt i en «normal» enebolig på Tranby.

Erik Jølberg er blitt 76 år. Det er 50 år siden han sammen med Olav Nygaard etablerte forløperen til dagens TESS – Teknisk Service – i Drammen. Senere flyttet han hele bedriften ut til hjembygda, der de fortsatt holder hus.

Det er tydelig at Erik Jølberg er stolt over det han har fått til – fra en «kålåker i Lier» som han selv sier. Tre milliarder i omsetning og solid bunnlinje er det han og alle de andre i TESS kan smile over i jubileumsåret. I flere år han hatt en sentral posisjon i norsk oljebransje. Han har vært leder av Subsea Valley – som er en verdensledende teknologiklynge for subsea-løsninger, og for fire år siden fikk han hederspris på ONS-messen for lang og tro tjeneste for bransjen. Det er tydelig at han er stolt av dette.

GRÜNDERNE: De to som etablerte Teknisk Service, som senere ble TESS: Erik Jølberg (t.v.) og Olav Nygaard. FOTO: TESS

Jølberg tar imot oss på Vitbank i Lier, og det første vi får stukket i hånda er en liten pose med ferskfisket makrell fra ettermiddagen i forveien.

Les også: TESS: Målet er 10 milliarder i 2020

- Jeg var ute og fisket om lag 50 makrell i går ettermiddag, men måtte gi meg da det begynte å bli mørkt, sier han smilende. Jølberg har hytte på Bjerkøya i Sandebukta bare en halvtimes kjøretur unna hjembygda Lier. For de som har sett båten han fisker fra, så er det ikke akkurat noen campingcruiser. Det er ei lita rød jolle. Jølberg er bosatt på Tranby i Lier. Her bor han i en nøktern enebolig. Og det er sånn han ER, og det er sånn de ansatte i TESS ser på ham.

Å ta vare på sine ansatte har alltid stått sentralt i Jølbergs ledelsesfilosofi. Det er en svært stabil arbeidsstokk ved hovedkontoret i Lier.

- Hvor lenge har du planer om å fortsette å lede TESS?

- Jeg skal jobbe til jeg blir 104 år, så får vi se, smiler han tilbake. Han har i alle fall ingen planer om å gi seg med det første. Begge sønnene jobber også i TESS. Han viser oss et bilde av barnebarnet som renser makrell på brygga ved hytta.

Les også: Slangetemmeren fra «kålåkeren» feirer 50-årsjubileum

- Dette er også viktig, sier han, og fortsetter:

- Det har vært et eventyr og en glede å få lov til å være med på å bygge opp TESS. Jeg tror ikke TESS har vært avhengig av meg, men jeg har gjort og gjør mye godt for selskapet, sier han – fortsatt smilende. Gleden ved å jobbe og få til noe betyr mye. Og han innrømmer at det har blitt mye jobbing opp gjennom årene – og 60 timers uker er ikke et ukjent fenomen for ham. Han beskriver seg selv som en 24-timers bedriftsleder, og det er greit så lenge det er gøy å jobbe slik.

KAKE: Erik Jølberg fikk kake da han fyllte 75 år. Kake er det også blitt mye av i år, når TESS fyller 50 år. FOTO: TESS

Hvert år drar han til USA og setter seg på skolebenken for å lære om siste nytt i utviklingen i bransjene TESS opererer i. Han har også fulgt nøye med på utviklingen innen data, og er rimelig godt oppdatert til en 76-åring å være. Han er også med i en uformell ledergruppe i nærmiljøet der lederne fra Kiwi og Mester Grønn (som begge holder til i Lier) møtes for faglig påfyll seg imellom.

Han uttaler seg aldri politisk, og betaler skatt til det beste for det norske samfunnet, men han skulle ønske at det var mulig å likestille norske og utenlandske konkurrenter på en mer rettferdig måte.

Les også: TESS kjøper 70 prosent av Eiva Safex

- Men stort sett er jeg fornøyd med norske myndigheters tilrettelegging av norsk industri, sier han diplomatisk med innestemme.

Men en gang tok han bladet fra munnen. Det var da Drammen Havn ønsket å utvide mot Lierstranda. Da skrev han innlegg i lokalavisa. Det ville han ikke ha noe av. Jølberg er svært opptatt av «grønne Lier».

Da lokalavisa forleden stilte 76-åringen spørsmål om hvordan han er som leder svarte TESS-lederen at det må du spørre de ansatte om.

Som sagt, så gjort. Lasse B. Brekke har jobbet som medierådgiver i et års tid i TESS, og han forteller om en særdeles engasjert leder.

- Han er en stor ressurs for alle på huset her. Han setter seg inn i alle detaljer og har god kontroll på alt. Han tar godt vare på sine medarbeidere, og ser dem som enkeltmennesker. Det er ikke tilfeldig at arbeidsstokken er meget stabil og at flere har 40 års ansiennitet. En høy prosent av de som har sluttet har kommet tilbake, sier medierådgiveren, som jobber tett på Jølberg.Hold deg oppdatert med Metal Supply NO

Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Oppdatert standard for maskinsikkerhet

Norske skip blir fortsatt «beachet»

Ingen ønsker det, men i tredje kvartal ble 79 store skip kjørt opp på strender i Asia for å plukkes fra hverandre. Åtte av disse skipene var norske.

Alunorte-utfordringene preget Hydros tredje kvartal

Motorsykkel-salget svikter på hjemmebane

Nytt samarbeid kan styrke Norges bidrag i klimakampen

AF Gruppen vil inspirere kvinner i industrien

Nyhetsbrev

Ni må gå på Siem-skip

Milliard-kontrakt i Kina for Aker Solutions

Fra nedgang til oppgang med godt partssamarbeid hos Framo

Storfusjon i Rogaland

FrP med friskole-frieri til KrF

Fikk Moderne Transport-prisen

Toppledelse-endringer i Aker Solutions

Ingen stilles til ansvar for Turøy-ulykken

Alt klart for Yrkes-NM

Tirsdag 23. oktober starter Yrkes-NM. Flere enn 300 lærlinger og unge fagarbeidere skal kjempe om medaljer og ære.

Kværner-resultat som planlagt

Kværners ordreinngang doblet seg og ordrereserven økte med 30 prosent i tredje kvartal sammenliknet med samme kvartal i fjor. Selskapet ser nå bedre markedsutsikter og kunder med nye prosjekter. Driftsinntektene var på 1,7 milliarder kroner i tredje kvartal 2018, omtrent på samme nivå som tilsvarende kvartal i 2017.

Derfor kantret «Hardhaus»

En defekt ventil førte til at vannet sivet inn i dokken, som veltet i Hirthshals i august. «Hardhaus» som var inne i dokken, fikk omfattende skader.

Hybrid brønnbåt til nærmere 400 mill kroner

NHO og ZERO sammen om CO2-fond

Solstad Offshore i hardt vær

Norsk industri på rett vei

Sveisende søstre i heavy metal-bransjen

Ukens vits: Livslang læring

Vindkraft i vinden

Sterke tall for Aker BP

Tredje generasjon tillitsvalgt

Ny konst. adm. dir. i EMGS

Ny kommersiell direktør i DOF Subsea

VIDEO: Produksjonsstart på Oseberg Vestflanken 2

Må kanskje rive hele bygget

Canada med ståltoll mot Kina

«Katastrofebrann» for Mjøndalen-bedrift

Equinor inngår avtale med CGI

Forlenget liv for Snorre

«Junior» overlevert og satt i drift

Fusjon gir ny rigg-gigant

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Møt oss på Euro Expo i Tromsø!

Vi styrker laget!

TESS Øst har kjøpt majoriteten i Smøreteknikk

Motor & Generator Service AS tilbyr motorer og reservedeler

Rusttrege plater

Astrup AS vant "Best Stand Awards" under årets Offshore Technology Days

kNm Hydraulikk ISO 9001:2015

EUROBLECH 2018: World Class Manufacturing

Møt Bahco på OTD!

90% raskere laserskjæring og lavere gassforbruk med AMADA CFC-teknologi

NavCom Service

Hvordan kan bygg være en del av et smartere samfunn? Se film her!

Mål større område med færre mikrometere på kortere tid!

Schneider Electric i ny samarbeidsavtale med Elbilforeningen og Bravida

Stafa Industrier/Stansefabrikken på Elmia Subcontractor

Stafa Industrier/Stansefabrikken på Elmia Subcontractor

Månedens medarbeider for september

RMIG Nold stiller ut på IZB 2018

Innovasjon i verdensklasse utfordrer industristandarder i bolting

Ser du etter tetningsløsninger med X-Faktor? Møt oss på OTD messen!

Fire Hioki produkter vinner 2018 Good Design Awards

PAO FONG manuell fresemaskin

Datek Løfteteknikk har levert 4 stk. kraner til Pretec!

SWP blir medeier i JPT AS

RS Components kunngjør distribusjonsavtale for industrielle produkter fra C...

Send til en kollega

0.341