23948sdkhjf

Mannen som elsker slanger

| Av Morten Dahl | Tips redaksjonen om en historie

- Jeg skal jobbe til jeg blir 104 år, så får vi se, sier adm. dir. og gründer i Tess, Erik Jølberg, med et smil om munnen. 76-åringen har ikke tenkt å gi seg med det første.

Torsdag denne uka starter Industriens Motemesse i regi av TESS. Rekordmange 124 utstillere har meldt sin ankomst. Vi har møtt mannen bak suksess-bedriften TESS, som i år fyller 50 år.

Les også: Industri-fokus blir TESS

TESS omsetter i dag for om lag tre milliarder kroner og har litt over 1.000 ansatte på verdensbasis. 160 av dem har sitt daglige virke ved TESS’ hovedkontor i Lier. Bygda Jølberg selv kommer fra – født og oppvokst bare et steinkast unna Vitbank – og bosatt i en «normal» enebolig på Tranby.

Erik Jølberg er blitt 76 år. Det er 50 år siden han sammen med Olav Nygaard etablerte forløperen til dagens TESS – Teknisk Service – i Drammen. Senere flyttet han hele bedriften ut til hjembygda, der de fortsatt holder hus.

Det er tydelig at Erik Jølberg er stolt over det han har fått til – fra en «kålåker i Lier» som han selv sier. Tre milliarder i omsetning og solid bunnlinje er det han og alle de andre i TESS kan smile over i jubileumsåret. I flere år han hatt en sentral posisjon i norsk oljebransje. Han har vært leder av Subsea Valley – som er en verdensledende teknologiklynge for subsea-løsninger, og for fire år siden fikk han hederspris på ONS-messen for lang og tro tjeneste for bransjen. Det er tydelig at han er stolt av dette.

GRÜNDERNE: De to som etablerte Teknisk Service, som senere ble TESS: Erik Jølberg (t.v.) og Olav Nygaard. FOTO: TESS

Jølberg tar imot oss på Vitbank i Lier, og det første vi får stukket i hånda er en liten pose med ferskfisket makrell fra ettermiddagen i forveien.

Les også: Revisjonscontainere til Equinor

- Jeg var ute og fisket om lag 50 makrell i går ettermiddag, men måtte gi meg da det begynte å bli mørkt, sier han smilende. Jølberg har hytte på Bjerkøya i Sandebukta bare en halvtimes kjøretur unna hjembygda Lier. For de som har sett båten han fisker fra, så er det ikke akkurat noen campingcruiser. Det er ei lita rød jolle. Jølberg er bosatt på Tranby i Lier. Her bor han i en nøktern enebolig. Og det er sånn han ER, og det er sånn de ansatte i TESS ser på ham.

Å ta vare på sine ansatte har alltid stått sentralt i Jølbergs ledelsesfilosofi. Det er en svært stabil arbeidsstokk ved hovedkontoret i Lier.

- Hvor lenge har du planer om å fortsette å lede TESS?

- Jeg skal jobbe til jeg blir 104 år, så får vi se, smiler han tilbake. Han har i alle fall ingen planer om å gi seg med det første. Begge sønnene jobber også i TESS. Han viser oss et bilde av barnebarnet som renser makrell på brygga ved hytta.

Les også: TESS forbereder blockchain

- Dette er også viktig, sier han, og fortsetter:

- Det har vært et eventyr og en glede å få lov til å være med på å bygge opp TESS. Jeg tror ikke TESS har vært avhengig av meg, men jeg har gjort og gjør mye godt for selskapet, sier han – fortsatt smilende. Gleden ved å jobbe og få til noe betyr mye. Og han innrømmer at det har blitt mye jobbing opp gjennom årene – og 60 timers uker er ikke et ukjent fenomen for ham. Han beskriver seg selv som en 24-timers bedriftsleder, og det er greit så lenge det er gøy å jobbe slik.

KAKE: Erik Jølberg fikk kake da han fyllte 75 år. Kake er det også blitt mye av i år, når TESS fyller 50 år. FOTO: TESS

Hvert år drar han til USA og setter seg på skolebenken for å lære om siste nytt i utviklingen i bransjene TESS opererer i. Han har også fulgt nøye med på utviklingen innen data, og er rimelig godt oppdatert til en 76-åring å være. Han er også med i en uformell ledergruppe i nærmiljøet der lederne fra Kiwi og Mester Grønn (som begge holder til i Lier) møtes for faglig påfyll seg imellom.

Han uttaler seg aldri politisk, og betaler skatt til det beste for det norske samfunnet, men han skulle ønske at det var mulig å likestille norske og utenlandske konkurrenter på en mer rettferdig måte.

Les også: Satser på sertifisering av sveisere

- Men stort sett er jeg fornøyd med norske myndigheters tilrettelegging av norsk industri, sier han diplomatisk med innestemme.

Men en gang tok han bladet fra munnen. Det var da Drammen Havn ønsket å utvide mot Lierstranda. Da skrev han innlegg i lokalavisa. Det ville han ikke ha noe av. Jølberg er svært opptatt av «grønne Lier».

Da lokalavisa forleden stilte 76-åringen spørsmål om hvordan han er som leder svarte TESS-lederen at det må du spørre de ansatte om.

Som sagt, så gjort. Lasse B. Brekke har jobbet som medierådgiver i et års tid i TESS, og han forteller om en særdeles engasjert leder.

- Han er en stor ressurs for alle på huset her. Han setter seg inn i alle detaljer og har god kontroll på alt. Han tar godt vare på sine medarbeidere, og ser dem som enkeltmennesker. Det er ikke tilfeldig at arbeidsstokken er meget stabil og at flere har 40 års ansiennitet. En høy prosent av de som har sluttet har kommet tilbake, sier medierådgiveren, som jobber tett på Jølberg.

Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Rosenberg kan få stor-kontrakt

Begjærer seg konkurs

Vil ut av norsk sokkel

Sikret kjølesystem-kontrakt på kabelskip

Prisene har flatet ut

Hadde skjegg, ble sagt opp

Nyhetsbrev

Equinor fikk ikke amerikansk havvindsprosjekt

Hurtigruteskip fikk motorstans

Valhall Flanke Vest installert på feltet

Hav Line saksøker staten

Ukas vits: Dystre utsikter

Ulykkesfregatten blir ikke reparert

Minus for Ulstein

Se boligplattform bli fjernet

Overtar Ulstein-fartøy

Kongsberg-kontrakt til 1,6 milliard kr

«Fredsbenk» i aluminium

Bygger 4000 tonns stålkompositt-høybro i Møre og Romsdal

La fram handlingsplan for grønn skipsfart

Stansefabrikken utvider maskinparken med Platino Fiber laser

IKM HVAC skal levere til Johan Sverdrup

Kongsberg-dame å se opp for

Dansk selskap vil vokse i Norge

Viktig kontrakt for HMR Husnes

Ny salgsdirektør

Vant sikkerhetspris

Ukens vits: Kollegaen

Nye økonomisjefer i Aker-systemet

Fortsetter som styreleder

Fra Siemens til Nortura

Stål-tilhenger løsnet

Endúr får «ny» toppsjef

Ukens vits: Førerhund

Ukens vits: Det politiske galehuset

Se alle Bedriftenes egne nyheter

MakerBot PETG for industrielle applikasjoner

Leveringsinformasjon fra Lesjøfors

Munck svingkraner

Nytt ansikt hos iTec

Nye omlastestasjoner reduserer kommunenes avfallstransport med inntil 80 prosent

Norsecraft Tec AS - Sentralsmøring i lys av FNs bærekrafts mål.

Strekkstag og trykkstag fra Pretec AS

Delta Eco SVP 

Miros lanserer “Speed Through Water”

Hygienisk, nøyaktig og robust trykksensor - JUMO TAROS S46 H

Nyhet! Flat DC-motorer fra Faulhaber

Produktinformasjon

Akkumulatorrack

Kapasitet – har du nok? Hosta Industries' kapasitet har blitt større...

Des-Case pustefilter motvirker fukt i olje

Hydratron Hydraulic Flushing Systems

Boltegrupper og hylsegrupper fra Pretec AS

Marine sylinder: 2 trinn teleskopisk

Ny kontrakt til BSI Offshore AS

RS Components lanserer en serie kompakte industrielle kontakter for høy overføringshastighet

iTec etablerer seg i Bergen

Hydrauliske slanger og rørgjenger

FLIR Thermal Studio

Eluttak, USB- og mobillader innfelt i kontorpulten - smart og pent

Ny teknisk selger i NOHA

Send til en kollega

0.153