23948sdkhjf

Olje-opprydding til 60 milliarder kroner

Torsdag i forrige uke skrev Stavanger Aftenblad at Equinor har planer om å fjerne Statfjord A-plattformen. Nå melder samme avis at det kan koste 60 milliarder kroner å rydde opp i Nordsjøen.

- Mange underleverandører som enten er eller vil inn i markedet for fjerning og opphogging av utrangerte oljeplattformer, vil få en stor mulighet, sier Morten Kleveland i konsulentselskapet Qvarts til Stavanger Aftenblad (Aftenbladet). For aktviteten med å fjerne oljeinstallasjoner i Nordsjøen kommer til å bli stor de neste årene, mener han videre. Men han tror samtidig ikke at miljøorganisasjonene og norske myndigheter er klare for de utfordringene som kommer i forbindelse med fjerningen av oljeinstallasjoner i Nordsjøen.

Statfjord A skal altså skrotes, men Equinor vil at understellet skal stå igjen. Senere på 2020-tallet vil de to andre Statfjord-plattformene – B og C – også bli gjenstand for avvikling. Dette gjør at det blir mange oljeinstallasjoner som skal fjernes og hugges opp. Aftenbladet skriver at det er risiko for både mijøet og arbeidsmiljøet for de som skal utføre oppdraget. Videre vil kostnaden bli stor, og konsulentselskapet Qvartz anslår at det vil koste 60 milliarder å fjerne oljeinstallasjonene de nærmeste 10 årene.

– Det er viktig at myndighetene nå tar en sterk rolle og sørger for at denne aktiviteten gjennomføres skikkelig, sier Kleveland til Aftenbladet. Han sier at staten selv skal dekke 78 prosent av fjerningskostnadene, og det betyr at statenmå ut med om lag 45 milliarder kroner. Qvartz mener at det må være en god prosjektgjennomføring og tidlig involvering av underleverandører til jobben.

Oljedirektoratet har vurdert det dithen at det i de nærmeste 10 årene vil 25 til 30 av oljefeltene slutte å produsere. I perioden 1973 til 1995 ble det utplassert 14 innretningen med betongunderstell på norsk sokkel. 12 av dem er bunnfaste.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062