23948sdkhjf

Unormal høy alumina-pris for tiden

Internasjonal uro gir en unormal høy pris på alumina, skriver E24.no. Alumina er som kjent en sentral ingrediens i aluminium.

Prisen på råvaren alumina har skutt i været den siste tiden. Det har ikke skjedd med ferdigprodusert aluminium. Dette gir utfordringer for en del aktører i aluminiumsbransjen, skriver E24.no, som mener at blant annet årsakene finner vi i USAs Rusal-sanksjoner, Hydros Brasil-konflikt og streiken ved Alcoa-verkene i Australia.

Det kreves om lag to tonn alumina for å produsere ett tonn aluminium. Da sier det seg selv at den høye prisen på råvarer skaper bekymring i bransjen.

Finansdirektør Eivind Kallevik i Norsk Hydro sier til E24.no at alumin-aprisen har økt til om lag 30 prosent av aluminiumsprisen, og at alumina-prisen reflekterer et svært stramt marked og der det er stor usikkerhet knyttet til tilbudssiden i tiden som kommer.

 – Det gir et veldig press på kostnadskurven, og mange produsenter driver med negativ kontantstrøm, sier Kallevik til nettstedet.

En av Hydros største utfordringer er driftsstansen ved verdens største alumuniaraffineri Alunorte i Brasil. Det blåste opp til storm da Hydro måtte stenge raffineriet Alunorte etter å ha blitt utpekt som syndebukk etter et større utslipp tidligere i år. Nylig undertegnet Hydro en avtale med brasilianske myndigheter som bidro til at raffineriet kunne gå for halv maskin igjen.

I tillegg nevner Kallevik følgende årsaker til den høye alumina-prisen for tiden. Det er stor usikkerhet rundt USAs sanksjoner mot den russiske produsenten Rusal. Disse sanksjonene skal starte 23. oktober i år. I tillegg er det en stor streik på det australske verket Alcoa. Streiken rammer tre australske raffinerier, som alle produserer aluminium. I tillegg sliter kinesiske produsenter med å tilfredsstille strengere miljøkrav i hjemlandet.

Ifølge E24.no handles nå alumina til mer enn 600 dollar tonnet. Det normale ville vært om lag 350 dollar. Og som nevnt, er prisen på ferdigprodusert aluminium lite endret. Etter USAs varslede sanksjoner mot russiske Rusal har prisen på aluminium falt ytterligere.

– Det er stor sannsynlighet for at vi får en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel hvis det er trygghet i markedet på at Alunorte kommer tilbake, streiken blir avblåst og sanksjonene mot Rusal avsluttes, sier Kallevik til E24.no.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078