23948sdkhjf

Slangetemmeren fra «kålåkeren» feirer 50-årsjubileum

Det som begynte som en liten teknisk service-bedrift i Drammen i 1968 er i dag blitt verdensledende innen alt av slanger og koblinger. TESS fyller 50 år i år og det med om lag tre milliarder kroner i omsetning.

Gründer og adm. dir. i TESS, Erik Jølberg, tar imot oss ved TESS’ hovedkontor på Vitbank i Lier. Eller det han selv kaller «kålåkeren» i Lier. Her har 76-åringen bygget opp ikke bare en landskjent merkevare, men et navn også langt utenfor Norges grenser. TESS er blitt ensbetydende med slanger til alle formål, som også var slagordet da Jølberg startet Tekniske Service i Drammen i 1968 sammen med avdøde Olav Nygaard. 50 år senere omsetter Lier-konsernet med 1.000 ansatte for om lag tre milliarder kroner.

- 2018 ser ut til å bli et godt år for oss. Bunnlinjen er som alltid solid, og omsetningen er oppe på nivået vi var før oljekrisen i 2014. Vi merker at bransjen er på vei oppover igjen, sier Erik Jølberg. TESS selger i dag alt som er av slanger, koblinger og tilhørende utstyr i tillegg til å være spesielt gode på drift og vedlikehold med sine 130 servicesentre spredt over hele landet. I tillegg er det mange ansatte som er på veien med servicebilene sine.

Før oljekrisen utgjorde salg til oljenæringen om lag 55 prosent av TESS’ omsetning. Nå er tallet mellom 30 og 35 prosent, men Jølberg merker at det øker igjen nå. Før 2014 hadde selskapet 900 ansatte, men heller ikke TESS ble uberørt av krisen. 100 ansatte mistet jobbene, primært i administrasjon og logistikk.

- Da kunne vi beholde kompetansen til de som ble igjen. Vi visste jo at oljenæringen ville komme på beina igjen etter hvert, vi visste ikke bare hvor lang tid det ville ta sier Jølberg.

TESS-eventyret startet altså i Drammen, selv om Jølberg er ekte liung. I 1968 startet Jølberg og hans kompanjong Olav Nygaard opp Teknisk Service, og hadde 80 prosent markedsandel i Drammensområdet på slanger.

- På begynnelsen av 70-tallet så vi fort hva som var i ferd med å skje med oljen. Vi etablerte oss derfor i Stavanger, og har helt siden den gang hatt et spesielt fokus på oljenæringen, sier 76-åringen. Jølberg har hele tiden vært en sentral mann i oljenæringen, og for fire år siden ble han hedret på ONS-messen – noe han satte og fortsatt setter stor pris på. Etter oljekrisen inntraff har TESS hatt større fokus på andre næringer, så som havbruk, entreprenører og offentlig virksomhet.

- TESS er på mange måter et speilbilde av norsk næringsliv, det viser grafen for vår økonomiske utvikling. Og vi ser det i dag, når vi nå er på vei mot vårt beste år siden 2014 og oljekrisen, sier han. Halvårsresultatet endte på 1,4 milliarder kroner. Driftsresultatet ser også ut til å bli bedre enn i toppåret 2014.

TESS har foruten de mange servicesentrene i Norge, også kontorer i fem andre land: Storbritannia, Danmark, Singapore, Brasil og Spania. Men Jølberg understreker at primærmarkedet er i Norge.

Han tror noe av hovedårsaken til TESS-suksessen ligger i at bedriften hele tiden har ligget i forkant av utviklingen, og at de er blitt en komplett leverandør av slanger og koblinger, men at man også tilbyr vedlikehold og service.

- Kundene våre sparer mye penger og ressurser på at vi hele tiden er «på ballen» og gjør forebyggende vedlikehold og service. Vi er gått fra å være et rent handelshus til å bli et komplett servicehus, sier 76-åringen, og nevner blant annet RFID-løsningen ved kundenes lagre som et godt eksempel på hvordan TESS ligger i forkant av utviklingen. Han oppfatter TESS som en nærbutikk for norsk industri. I tillegg er sveising og gass også et viktig område for TESS.

- Det finnes ingen andre i vår eller relaterte bransjer som har 130 egne lokasjoner rundt i Norge, sier han.

En offensiv oppkjøpsstrategi de senere årene har ført til at omsetningen til TESS i år vil bikke tre milliarder kroner.

50-årsjubileet skal bli behørig feiret under TESS’ egen Industriens Motemesse i slutten av september. I mer enn 20 år har TESS arrangert egen messe for kundene sine, der de kan møte TESS og underleverandører. Det er ventet mer enn 120 utstillere denne gang.

-I tillegg til jubileumsmiddag i Telenor Arena under messen, har vi spist bløtkake, utgitt jubileumsbok og sunget TESS-sangen. Og så har jeg kjørt rundt til ansatte med blomster i anledning jubileet, avslutter Erik Jølberg.

Dette er TESS-historien:

  • 1968: Teknisk Service AS åpnet dørene 2. september 1968.
  • 1972: Fem ansatte. Åpner avdeling i Stavanger. Oljeeventyret starter.
  • 1983: 105 ansatte. 22 avdelinger, flere langs kysten.
  • 1999: Arrangerer Norges første DVH-messe.
  • 2005: Første utenlandsetablering i Aberdeen.
  • 2008: Åpner norsk servicesenter nr. 100. Passerer 2 mrd. kr. i omsetning.
  • 2012: Etablert i USA (Houston). Åpner seks nye servicesentre og to nye Partnershoper i Norge.
  • 2015: Partnershop åpnet hos Equinor  Mongstad og RadøyGruppen. 1000 ansatte.
  • 2016: TESS organiseres som et konsern.
  • 2018: TESS kjøper 100 prosent av aksjene ICO as, Industrifokus Pro Industri, samt aksjemajoritet i Smart Utleie, PSO og Eiva Safex samt eierskap til flere TOOLS-forhandlere. TESS feirer 50 år med Industriens Motemesse og jubileumsfest i Telenor Arena.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078