23948sdkhjf

Norges største oljerør er nå på plass

Norges største og lengste oljerør ble sist uke lagt ferdig fram til Johan Sverdrup-feltet av fartøyet Saipem Castorone.

Den siste rørbiten av det som nå er Norges største og lengste oljerør, ble i slutten av sist uke lagt fram til stigerørsplattformen på Johan Sverdrup-feltet. Rørledningen med en diameter på hele 36 tommer, strekker seg hele 283 km fra oljeterminalen på Mongstad fram til gigantfeltet ute i Nordsjøen.

– Vi har sammen med leverandør Saipem lykkes med å legge oljerøret til Johan Sverdrup uten alvorlige hendelser. Det har vært en stor operasjon som på det meste har involvert mer enn 600 personer, som har sveiset sammen over 23.000 rørbiter til det som nå er Norges største og lengste oljerør, sier Geir Bjaanes, ansvarlig for undervannsaktiviteter, strøm og rørledninger i Johan Sverdrup-prosjektet.

– Oljerøret er en sentral brikke i Johan Sverdrup-puslespillet.  Når Johan Sverdrup-feltet produserer for fullt vil 660.000 fat olje til en verdi av mer enn 350 millioner kroner hver dag strømme daglig inn til Mongstad, sier Bjaanes.

Fartøyet Saipem Castorone begynte arbeidet med å legge oljerøret fra Mongstad sent i april i år. Deretter ble røret lagt ut gjennom Fensfjorden før fartøyet satte kursen mot Johan Sverdrup-feltet.

Med oljerøret installert gjør Saipem Castorone seg nå klar til å legge den 156 km-lange gassrørledningen, som etter planen skal legges fra Johan Sverdrup-feltet fram til Statpipe hvor gassen fra feltet etter hvert vil bli videresendt til Kårstø. Rørleggingsoperasjonene vil etter planen være ferdig i løpet av høsten.

– Vi har planlagt disse operasjonene i flere år sammen med Saipem. Vi har respekt for størrelsen på oppgaven med flere måneder i havet med en betydelig installasjonsjobb. Vi skal følge de grundige planene vi har lagt og opprettholde vårt høye fokus på HMS, helt til også gassrøret er på plass, sier Tor Kåre Egelandsdal, ansvarlig for rørleggingsinstallasjonen og kontrakten med Saipem.

Når rørleggingsoperasjonene er ferdigstilt vil installasjonskampanjen på Johan Sverdrup-feltet i 2018 være over. Med tre understell, to plattformdekk, en bro, over 400 km totalt med rørledninger, og 200 km med kraftkabler, anses 2018 kampanjen for å være den mest hektiske noensinne for et prosjekt på norsk sokkel. I 2019 gjenstår de to siste plattformdekkene og gjenværende broer som skal installeres før oppstart av første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen, noe som etter planen skal skje i november neste år.

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094