23948sdkhjf

Hydro har skrevet avtale med brasilianske myndigheter

Norsk Hydro har betalt stort beløp for å få i gang produksjonen ved verdens største aluminiumsfabrikk Alunorte i Brasil.

Det går fram av en børsmelding som det norske selskapet har sendt ut i løpet av natta.  Ifølge NTB har Norsk Hydro undertegnet store avtaler med delstatsmyndigheter i Brasil for å få i gang produksjonen igjen. Alunorte, som er verdens største aluminiumsverk, ble delvis stengt i mars i år fordi det norske selskapet ble beskyldt for utslipp som forurenset drikkevannet til flere 100 familier i delstaten Para. Det skjedde etter et kraftig regnskyll måneden før. I mars besluttet myndighetene i Brasil overfor Hydro å halvere produksjonen ved aluminiumsverket.

 John Thuestad, som er konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Bauksitt og Alumina, sier til NTB at avtalen er en milepæl. Norsk Hydro og myndighetene lokalt i Brasil har lenge jobbet for å få til en avtale. Ifølge børsmeldingen omfatter ingen av avtalene som er undertegnet noe vilkår for når Alunorte igjen kan gjenoppta normal drift, men avtalen inneholder blant annet følgende punkter:

 ** Totalt må Hydro ut med 623 millioner kroner i den nye avtalen.

** Selskapet skal betale for matkuponger til familier som bor i området for 131 millioner kroner.

** Med andre utbedringer kommer summen på 323 millioner kroner, inkludert bøter på 67 millioner kroner.

** Selskapet vil også investere over 300 millioner kroner til prosjekter som støtter bærekraftig utvikling av lokalsamfunnet.

** Dette kommer i tillegg til de 200 millioner kronene man allerede har lovet bort.

** I tillegg må selskapet stille 505 millioner kroner i garanti.

Hydro skriver i sin børsmelding at «intern og ekstern gransking bekrefter at det ikke har vært overløp fra bauksittrestdeponiene eller farlige utslipp i forbindelse med kraftige regnskyllet».

Alunorte er verdens største aluminaraffineri med rundt 2.000 egne ansatte. Hydro eier 92,1 prosent i Alunorte, og har altså gått for halv maskin de siste månedene. Mange er blitt permitterte.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.375