23948sdkhjf

Sirkulær økonomi og internasjonal stålbransje

- I dag er sirkulær økonomisk tenkning nærmest blitt vanlig i industrien, og påvirker alle aspekter av samfunnet. Tidligere betydde sirkulær økonomi at man primært hadde fokus på avfallshåndtering og gjenbruk. I dag påvirker sirkulærøkonomien alle aspekter ved ressurseffektivitet – fra produksjon til forbruk.

Dette skriver direktør for økonomiske studier og statistikk i Worldsteel Association, Nae Hee Han. Hun forsøker på sin blogg å finne svar på hvordan sirkulær økonomi og bærekraft vil påvirke verdens stålindustri.

Hee Han skriver at implementeringen av sirkulærøkonomi kommer til å bli et vesentlig fokus-område også for verdens stålindustri de nærmeste årene. Mange andre bransjer er kommet mye lenger med tanke på slik endring, men nå må også stål-industrien ta tak i disse utfordringene, mener hun. Selvsagt er gjenbruk et vanskelig område å jobbe for i en industri som er tuftet på å selge nye produkter.

- La oss starte med et eksempel. Hvis konstruksjonsbjelker fra en eksisterende bygning kan bli gjenbrukt i en ny bygning, vil dette føre til redusert etterspørsel etter nye stålbjelker. For at gjenbrukspraksis skal bli mer implementert i bransjen, må «sirkulær» design tenkt for gjenbruk av bygningsmaterialer og støttende logistikksystemer være en del av helhetsbildet. Dette er en trend som de mest innovative i byggebransjen allerede har fokus på, skriver Hee Han. Hun skriver videre at i dag er sirkulær økonomisk tenkning nærmest blitt vanlig i industrien, og påvirker alle aspekter av samfunnet. Tidligere betydde sirkulær økonomi at man primært hadde fokus på avfallshåndtering og gjenbruk. I dag påvirker sirkulærøkonomien alle aspekter ved ressurseffektivitet – fra produksjon til forbruk.

Det finnes allerede i dag noen veletablerte og kjente forretningsmodeller for gjenbruk i produksjon. WABCO og Renault i bilbransjen og Caterpillar i maskinindustrien er gode eksempler. Et tredje eksempel er Maersk, som er verdens største transportselskap og kan gjenbruke 95 prosent av materialene fra sine trippel E-fartøyer. På forbrukersiden, møter gjenbruksproduksjonen større utfordringer på grunn av kompleksitet og et stort utbud produkter og variasjon knyttet til design og produksjonslinjer. Her betyr også kost-nytte-aspektet mye.

Selv om det ligger et stort potensiale for gjenbruk i byggenæringen, så utgjør dagens gjenbrukte materialer kun 2 prosent av byggematerialene i Europa. Hee Han skriver at fokuset på sirkulærøkonomi bare vil øke, og etter hvert komme under lovgivningen, noe som vil føre til krav innen feltet. Dette betyr at sirkulærøkonomi er noe bedriftene må få implementert i sine forretningsmodeller. Digitaliseringen vil være med på sette fart på sirkulærøkonomien, og gjøre det enklere å implementere. Sporing av materialer er et viktig område innen dette feltet, og potensialet til å følge et produkts hele livssyklus er dermed stort.

Videre skriver hun at omleggingen mot en mer sirkulær økonomi så langt er i startfasen, men at dette vil endre seg raskt på grunn av trendene vi ser verden over: alminneliggjøring av sirkulær økonomisk tankegang, endring av myndighetsreguleringer og innføringen av ulike innovative sirkulær økonomiske modeller. Mens stål blir sett på som noe av det mest sirkulære materiale, spesielt fordi det så lett kan gjenvinnes, så vil prinsippene bak sirkulær økonomi i bransjen få en videre betydning for hele industrien. Dette gjelder både reduksjon, gjenbruk og gjenproduksjon.

- Det vil gi nye muligheter for stålnæringen, og ikke minst for bruken av stål, skriver Hee Han videre.

Hun peker også på at reguleringer vil bli en viktig faktor i framtiden. Hun nevner blant annet EU som har fokus på sirkulær økonomi, og som også gir støtte til denne form for økonomi og bærekraftig utvikling. I Kina har sirkulær økonomi vært en del av lovgivningen i mer enn 10 år. I land som Brasil, Japan og Korea er også denne formen for økonomisk tenkning på full fart framover og som vil bidra til endringer for forretningsmessig lovgivning.

World Steel Association mener at sirkulær-økonomi er så viktig for stål-industrien at organisasjonen inviterer til en stor konferanse om teamet i Brussel 10. september. Konferansen vil kun være for medlemmer av World Steel Association.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078