23948sdkhjf

Ny teknologi – store besparelser

Ny teknologi kan gi besparelser på nær 60 prosent på servicefartøy til havbruksnæringen.

Det skriver skipsrevyen.no, som har intervjuet produktsjef i ABB, John Olav Lindtjørn. Han opplyser at kabelleggeren NKT «Victoria» har hatt betydelig reduserte utslpp og drivstoffbruk.

- Dette har skjedd med 60 prosent med batterihybrid kraftsystem, landstrømtilkobling og avansert programvare for støtte av energieffektiv operasjon, sier han tIl skipsrevyen.no.

 ABB har nemlig utviklet et modulert kraftsystem som er kalt «Onboard DC Grid». Dette er et system hvor de ulike delene i den batterielektriske framdriften er fleksible i forhold til fartøyets type og bruk.

Lindtjørn forteller til skipsrevyen.no at båter jobber i eller nærheten av sensitive områder vil ha store driftsfordeler ved å investere nye teknologi om bord i fartøyene.

- For eksempel vil helelektriske mindre servicefartøy til havbruksnæringen bidra til mindre støy, lavere driftskostnader og ikke minst operere med null utslipp, sier han og påpeker at dette også gjelder fiskefartøy. 

Han sier at systemet gir klare besparelser av drivstoff og utslippsreduksjon når man sammenlikner med tradisjonelt dieselelektrisk system.

- For operasjoner hvor vi får nok energi ombord ved kun å lade batteriet fra land, kan vi nyte godt av helt utslippsfri drift, forklarer han videre til skipsrevyen.no.

Lindtjørn sier at man med økende kunnskap om hvordan båten opereres, kan skipseiere- og operatører gjøre driften mer

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093