23948sdkhjf

Verdens første førerløse skip bygges i Norge

Så er det klart: Verdens første førerløse skip skal bygges i Norge og være norsk. Onsdag ble det kjent at Vard-verftet i Brevik har fått kontrakten med å bygge skipet "Yara Birkeland".

Det var dermed stor jubel i flere leirer onsdag, da det ble kjent at Vard i Brevik skal bygge verdens største førerløse skip – på oppdrag fra Yara. Skipet skal erstatte 40.000 turer årlig med fullastede lasterbiler på veiene.

Statsminister Erna Solberg kalte det hele en milepæl for norsk maritim sektor da hun på vei tilbake fra Arendalsuka var innom Brevik-verftet.

Vard Breviks verftsdirektør, Lars Ivar Bøe, mener at det var en stor dag i Brevik i går da det ble kjent at de ble tildelt oppdraget.

- Vi gleder oss svært til å ta fatt på dette spennende prosjektet, sier han til NRK, og legger til at de er stolte over å ha fått slik tillit fra Yara i dette prosjektet med banebrytende teknologi. I tillegg sikrer dette arbeidsplassene ved verftet to år framover.

Det er Marine Tech som har designet skipet, mens Kongsberg-gruppen skal stå for leveranser av teknologien, så som sensorer, kontroll, kommunikasjon og alt av elektriske system om bord i skipet «Yara Birkeland».

Skipet skal gå mellom Herøya, Brevik og Larvik, og skal frakte containere, og erstatte trafikk med store lastebiler langs veiene. -Skipet blir helelektrisk og skal styre seg selv. På sikt skal skipet gå uten mannskap. Når vi har levert skipet, vil det gå om lag to år før det blir selvstyrende (autonomt), sier Bøe til NRK.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11