23948sdkhjf

Nytt fartøy med strømproduserende stabilisatortanker

Det franske selskapet GEPS Techno skal levere sin første GSIRE strømproduserende stabilisatortank til norsk tråler.

Det er Liegruppen Fiskeri og Salt Ship Design som har utviklet det nye høyeteknologiske, kostnadseffektive og miljøvennlige fiskefartøyet Libas. Tråleren er utstyrt med det nyeste innen miljøvennlig teknologi, og franske GEPS Techno leverer sin første GSIRE strømproduserende stabilisatortank til denne tråleren.

Stabilisatortanken fungerer slik at væsken forflytter seg fra side til side i stabilisatortanken i motfase av skipets egenfrekvens. På den måten stabiliseres skipet.

Energien i væsken som er i bevegelse utnyttes ved at man plasserer en turbin/generator i hver ende av tanken. Slik har man alltid tilgang på grønn og «gratis» strøm. Stabilisatortanken har vært utprøvd på et fransk forskningsfartøy over en lengre periode og resultatene viser blant annet at stabilisatortanken gir lavere støy og vibrasjoner på fartøyet, svært forbedret stabilitet og at det er lett å operere da det ikke er nødvendig med justering av vann-nivået.

 GEPS Technos teknologi har vunnet flere internasjonale priser. Siste var 23. mars da de mottok «Green Ship Technology of the year award» under GST & Shipping 2030 Europe.

Tråleren Libas blir det første fiskefartøyet med hovedmotor som vil gå på 95 prosent LNG. Den kan også drives med diesel. Den ene hjelpemotoren kan veksle mellom LNG og diesel og supplere hovedmotoren under operasjoner og i dårlig vær.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079