23948sdkhjf

Stadig mindre oljefunn på norsk sokkel

Ikke uventet finnes det langt mindre olje nå enn tidligere. Det er naturlig etter 50 års aktivitet på norsk sokkel, skriver sysla.no.

Oljedirektoratet (OD) la tidligere i sommer fram sin årlige ressursrapport for norsk sokkel, og her det går det tydelig fram at funnene i snitt er mye mindre enn tidligere.

Letedirektør i OD, Torgeir Stordal, sier til sysla.no, at det er en naturlig utvikling og konsekvens etter mer enn 50 års leting etter olje på norsk sokkel. Den første olja ble funnet sommeren 1967, og det første feltet som ble etablert var Ekofisk i 1971. Stordal sier videre at de fleste store funnene ble gjort tidlig på 1970-tallet.

Utviklingen med mindre funn er ventet, men vil likevel skape utfordringer for norsk oljebransje fordi de største feltene produserer mindre ettersom de ble eldre. Det er ventet at produksjonen på feltene som i dag er i drift, vil nå en topp rundt 2025. Etter dette vil produksjonen gå ned, spår ekspertene. Letedirektøren i OD sier at det er store felt som skal erstattes i framtiden, og han håper at det snart blir gjort nye store funn i nye områder.

I rapporten fra OD går fram at som følge av at Nordsjøen og Norskehavet allerede er godt utnyttet, vil trolig nye større funn ligge i Barentshavet. Ifølge ODs anslag er 47 prosent av de samlede ressursene på norsk sokkel fortsatt ikke funnet. Om lag 60 prosent av dette finnes i Barentshavet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.236