23948sdkhjf

Trump doblet tollen på tyrkisk stål og aluminium

Fredag doblet president Donald Trump tollen på tyrkisk stål og aluminium. Han skrev på twitter at forholdet til Tyrkia ikke er bra. Tyrkia svarer at de kan søke venner andre steder.

Forholdet mellom Tyrkia og USA er anstrengt for tiden, spesielt etter at tyrkerne ikke ville utlevere en amerikansk pastor til USA. USAs president, Donald Trump, la derfor ut en twittermelding på fredag ettermiddag der han sa at han vil doble tollen på tyrkisk stål fra 25 til 50 prosent og fra 10 til 20 prosent på tyrkisk aluminium.

– Våre forbindelser til Tyrkia er ikke gode! skrev presidenten videre på Twitter.

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, svarte i helgen med å si at Tyrkia med dette kan søke andre venner enn USA. Tyrkia ligger som kjent svært strategisk til militært sett, og har innimellom søkt støtte hos Russland i perioder der forholdet til NATO og Vest-Europa har vært anstrengt.

Tyrkias valuta lira har falt solid de seneste dagene, og ble ytterligere svekket etter Trumps twitter-melding. Nedgangen for liraen er i ferd med å føre til en økonomisk krise for Tyrkia.

Ifølge Dagens Næringsliv (DN) eksporterte Tyrkia i 2017 stål for 1 milliard dollar til USA og aluminium for 60 millioner dollar. Tallene er hentet fra Bloomberg.

Kostnadene knyttet til tollen på stål og aluminium på henholdsvis 25 og 10 prosent, som ble innført i mars, er anslått til 266 millioner dollar.

Tyrkia mener USAs straffetoll går imot WTOs regler, og president Erogan mener at det USA nå gjør er en er en innenlandsk og nasjonalistisk kamp.

Bakgrunnen for den spente situasjonen mellom de to NATO-landene er at Trump for snart to uker siden innførte sanksjoner mot Tyrkias innenriks- og justisminister for å tvinge fram en løslatelse av en amerikansk pastor. Pastoren ble pågrepet for to år siden, og er anklaget av tyrkiske myndigheter for å ha støttet terror. I løpet av noen få dager svarte Tyrkia med sanksjoner mot flere av USAs ministre.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093