23948sdkhjf

Nor-Fishing: De innovasjonsprisnominerte: Sago Solutions

Sago Solutions AS fra Stord i Sunnhordaland er nominert for sitt nyutviklete fangstsikringssystem for linefiske, spesielt egnet til bruk i forbindelse med fiske etter tannfisk i Sørishavet. For aller første gang presenteres nyvinningen på årets Nor-Fishing.

Hval som forsyner seg av fisken på lina under linehaling er et stort problem som truer bærekraften i deler av bransjen. Særlig spermasetthval og spekkhoggere kan i enkelte farvann forsyne seg grovt med store deler av fangsten.

– Vi har nær kontakt med både fiskeflåten og forskermiljø som rapporterer at opptil tre fjerdedeler av fangsten forsvinner i utsatte områder. Dette er en omfattende utfordring i seg selv, og det fører med seg mange ringvirkninger, forteller gründer Ingunn Elise Sørvik.

Patagonsk tannfisk er en populær matfisk, som beskrives som en krysning mellom kveite og breiflabb. Den kan bli oppimot 2 meter lang, og kan veie opptil 160 kilo. Tannfisken kan bli opptil 50 år.

I tillegg til økonomisk tap genererer dette også miljømessige utfordringer. Hvalen får her tilgang til store mengder mat uten aktiv jakt. Tannfisk på lina er heller ikke en del av spekkhoggeren sin naturlige meny, ettersom de lever på ulike dybder.

– Fiskeflåtene bruker også, naturlig nok, lengre tid på å ta opp kvotene. Når så store deler av fangsten forsvinner, er det en utfordring å holde fisket bærekraftig. Lengre tid på havet resulterer i mer utslipp, og man må hente ut større mengder fisk for å oppnå Sago Extreme er en større aluminiumkonstruksjon som beskytter fisken på lina. Hver Sago Extreme går en gitt distanse på lina før den møter en stopper og følger med lina opp til overflaten. Den heises så om bord ved hjelp av kran.

– Aluminiumkonstruksjonen er tredd på lina, så når de starter halingen blir lina løftet opp fra havbunnen, og Sago Extreme vil bevege seg som en zipline der fangsten går gjennom og blir av-anglet og samlet opp allerede langs bunnen.

– Noen har tidligere beskrevet prinsippet som en bærplukker. Vi arbeider for tiden med en animasjonsfilm som skal vise hvordan utstyret fungerer i praksis, denne blir klar til Nor-Fishing, utdyper søstrene Sørvik.

Bi-fangst og undermålsfisk unnslipper gjennom tilpassede åpninger i konstruksjonen og Sago Extreme kan dimensjoneres etter ulike fiskeri.

– Problemstillingen er kjent i bransjen og det har tidligere vært forsøkt forskjellige tilnærminger, men hvalen er intelligente dyr og det har ikke lykkes å finne en varig løsning. Det er viktig for praktisk anlagte fiskere at løsningen faktisk fungerer i fiskeriet, Problemet med store byttedyr som benytter lina som buffet, kjenner man også til i forbindelse med blant andre blåkveitefiske i Vesterålen. Dette er en av lokasjonene hvor Sago Extreme har blitt pilottestet.

– Vi er utrolig stolte over å være én av tre nominerte kandidater til prisen og vi tar med oss dette som et kvalitetsstempel på arbeidet som er gjort så langt. Vi er i godt selskap med to andre dyktige og innovative bedrifter.

Søstrene Sørvik har vært på Nor-Fishing messen én gang tidligere, under den forrige messen for to år siden. Og i år presenterer de altså innovasjonen for første gang foran en samlet fiskeribransje.

– Vi ser frem til messen og til å møte andre bedrifter i samme bransje. Vi har hatt mange gode samarbeid under utviklingen av Sago Extreme og vil særlig trekke frem inkubatoren Atheno på Stord. Vi hadde heller ikke hatt muligheten til dette uten Innovasjon Norge i ryggen.

Innovatørene forteller de i år skal stå på stand sammen med Fiskevegn, en annen god og sentral samarbeidspartner, som også kommer til å distribuere Sago Extreme i fremtiden. Produsent av nyvinningen er BFG på Måløy og målet er at fangstsikringssystemet snart skal være å finne på markedet.

– Det er utrolig viktig for oss som liten gründerbedrift å bli lagt merke til. Vi opplever at positiv omtale i forbindelse med innovasjonsprisen allerede har fått betydning for oss. Med initiativet til å dele ut denne prisen så bygger Nor-Fishing opp under en forskning- og innovasjonskultur som vil være avgjørende for fremtiden, avslutter de.

Kilde: Pressemelding fra Nor-Fishing

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079