23948sdkhjf

- Grønt skifte vil kreve stor tilgang på metaller

Et grønt skifte vil kreve stor tilgang av kobber, litium, kobolt, kvarts, nikkel, gull og lignende; kort sagt gruvedrift
- Det grønne skiftet er høyt på dagsorden. Det investeres enorme summer for å bli mest mulig uavhengig av fossil energi. Den teknologiske utviklingen skjer i et enormt tempo. Salget av EL-biler øker eksplosivt. Bare i Europa må det bygges nærmer 20 gigafabrikker for å dekke behovet for batterier. I nær fremtid vil sannsynligvis skipsfarten, anleggsmaskiner, lastebiler og kanskje fly mm bli elektrifiserte. Det er Frode Nilsen, Konsernsjef, LNS Gruppen som formulerer utsagnet i en kronikk i Avisa Nordland.

- Likeledes satses det mye på fornybare energikilder. Forbruket av de strategiske råstoffene er derfor sterkt økende. Samtidig vil produksjonen for flere av disse ha en nedadgående trend. Et grønt skifte vil kreve stor tilgang av kobber, litium, kobolt, REE-mineraler, grafitt, kvarts, nikkel, jern, gull, platina for å nevne noen få, heter det det videre fra Nilsen som altså tar til orde for mer gruvedrift.

- I en EL-bil brukes det ca. 160 kg kobber, ca. 3 ganger mer enn en vanlig bil. I år er det forventet at 8 % av alle solgte biler er EL-biler. I 2020 forventes det et forbruk på mer enn 370.000 tonn kobber til EL-biler, tilsvarende hele årsproduksjonen til verdens største gruve. I 2035 vil produksjonen av EL-biler kreve 20 millioner tonn kobber dvs. hele produksjonen fra alle verdens gruver!
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.127