23948sdkhjf

Vindkraft til petro i nord er for dyrt – ennå

Det vil være samfunnsøkonomisk dårlig butikk å bruke vindkraft som energikilde til petroleumsvirksomhet i polare strøk. Men det kan endre seg, skriver kraftnytt.no.
Med Johan Castbergfeltet som studert case konkluderer mastergradsstudent Kseniya Pak ved Handelshøgskolen Nord universitet at (den gang) Statoil tok et riktig valg da selskapet valgte tradisjonell gassturbinløsning for energiforsyning til feltet, skriver Highnorthnews.com.

Pak har undersøkt hvorvidt det ville være mulig å forsyne Castbergprosjektet med energi fra vindkraft, eventuelt også i kombinasjon med gassturbin.

Konklusjonen fremstår som nokså negativ for dem som håper at vindkraften kan erstatte energi laget av gasskraftverk – i alle fall i overskuelig fremtid.

For at samfunnsregnskapet skulle bli positivt ved å bruke vindkraft som energikilde, måtte CO2 avgiftene og gevinsten ved spart gass minst bli tredoblet, eller investeringskostnadene redusert tilsvarende med 70 prosent.

CO2-avgiftene må opp
Imidlertid, skriver Kseniya Pak, dersom CO2-avgiftene skulle stige opp mot 11 ganger størrelsen av hva de er i dag, som Parisavtalen indikerer, og dersom Norge følger på en slik politikkutvikling, så kan tanken om vindkraftenergi for tilsvarende prosjekter havne på plussiden.

Paks utgangspunkt har vært ønskene om grønne energialternativer også for olje- og gassvirksomheten i de nordligste områdene. Som kjent gikk Statoil (Equinor) bort fra alternativet med kabel fra land ut til Castberg på grunn av de store kostnadene ved prosjektet.

Dagens teknologi ikke er moden for å kunne brukes under de ekstreme forholdene i Barentshavet og de øvrige nordområdene. De off-shoreløsningene som finnes, f. eks i Danmark og i Japan er rett og slett ikke robuste nok, eller dimensjonert for å gjøre jobben så langt nord.

Les mer på:
Les resten på http://kraftnytt.no/2018/06/15/vindkraft-til-petro-i-nord-er-for-dyrt-enna/
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.532