23948sdkhjf

Stadig flere solceller på norske hustak

I fjor la mer enn 500 boligeiere solceller på taket. Det er tre ganger mer enn året før.
Gjennom Enovatilskuddet ble det i fjor utbetalt 165 millioner kroner til 8 123 energi- og klimatiltak i norske boliger.

- Av de 765 solcelleanleggene vi har støttet de siste tre årene fikk 539 støtte i fjor, sier markedssjef Anna Barnwell i Enova til elmagasinet.no.

- Dette markedet var nærmest ikke-eksisterende da vi i 2015 begynte å støtte solceller. Prisnedgang kombinert med profesjonelle og innovative leverandører og miljøengasjerte boligeiere som er nysgjerrig på ny teknologi, skal ha mye æren for den kraftige veksten.

- Det er Akershus som er det store solcellefylket. I fjor ble ett av fem anlegg installert her. Boligeiere i Bærum kommune sto for omtrent en tredjedel av installasjonene i fylket.

- Geografi og solforhold spiller naturligvis også en rolle. Hittil har ikke Enova støttet noen solceller på nordnorske boligtak

- Populariteten til de fleste av de 14 andre tiltakene Enova støtter økte i 2017. Sammenlignet med 2015, da ordningen ble lansert, utbetalte vi i fjor 100 millioner kroner mer. Fortsetter denne utviklingen vil vi ganske snart nå ambisjonen om å bruke 250 millioner kroner årlig på å gjøre norske boliger mer energieffektive og klimavennlige.

- Etter en liten nedgang i 2016 økte også andelen som avsluttet oljefyringen med Enova-hjelp. 1 044 kvittet seg med oljekjelen, mens 604 kastet ut oljekaminen. Vi skulle gjerne støttet enda flere oljeutfasinger før forbudet mot å fyre med fossil olje trer i kraft i 2020.

Bygningsoppgradering
- En annen viktig satsing for Enova er å få flere til å oppgradere hele bygningskroppen når de pusser opp boligen utvendig. I fjor ble det gitt 38 millioner kroner i støtte til 334 slike oppgraderinger, mot 199 oppgraderinger året før.

- Det mest populære tiltaket var som i fjor installasjon av vannbårne varmepumper. Det er i Akershus det blir gjort flest energi- og klimatiltak i boliger med Enova-hjelp. Færrest tiltak blir gjort i Finnmark, Troms og Telemark.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093