23948sdkhjf

Stabile metallpriser tross straffetoll

Astrups siste markedsrapport viser kun små svingninger i metallprisene og god fart i industrien. Trump-tollen skaper uro.

Industrimetallene på metallbørsen i London beveger seg i litt ulike retninger for tiden. Aluminium og kobber har gått marginalt ned de siste ukene, melder Astrup.

Nikkel, som er en viktig innsatsfaktor i rustbestandig stål, noterer mellom 13.000 og 14 000 dollar per tonn. Prisen på krom har steget den siste tiden, noe som har gitt økning i legeringstilleggene. For sink, tinn og bly gikk prisene ned i mars.

Den norske kronen styrket seg i gjennomsnitt med ni øre mot euro i mars, gjennomsnittskursen ble 9,58. Tilsvarende tendens har det vært mot dollaren. En styrking av kronen synes fortsatt å være en allmenn oppfatning, SEB spår 9,20 norske for en euro i en oppdatert prognose.

Norsk PMI havnet på 55 for mars, ned to blank fra februar. Det er likevel en sterk måling som bekrefter fortsatt vekst i industrien. At det ble kort svarfrist for innkjøpssjefssjefene til å besvare PMI grunnet påsken, sies også å holde PMI-veksten nede.

Trumps vedtak om straffetoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium er et faktum. EU har fått fritak, men foreløpig ikke Norge. Kina har som ventet besvart med tollsatser på import av blant annet matvarer fra USA. Effekten av dette for stål og metallpriser inn til Norge er foreløpig uklar. Europeisk PMI er også noe lavere for mars, frykten for en handelskrig og en sterk euro bekymrer.

Leveringstidene er relativ normale for de fleste materialer, bortsett fra på spesialstål og rustbestandig stangstål. For disse materialene er leveringstidene i annet halvår, noen av verkene er fullbooket for hele året. På rustfrie plater og bånd er Outokumpu i mai/juni, det samme gjelder Acerinox.

Legeringstillegget steg på nytt til april, nokså likt på de ulike kvalitetene. Skrotprisen på stål gikk opp omkring 10 prosent til 2862 kroner pr. tonn for 520M.

aluminium ligger ledetiden fra pressverkene fra 5 til 12 uker, det samme gjelder Hydros ulike valseverk. Øvrige europeiske valseverk ligger på 8-10 uker.

kobber er leveringstidene noe kortere. Gjennomsnittsprisen ble 56,56 kroner pr. kilo i mars. Prisene på tynnplater/galvanisert øker i andre kvartal, trolig med 300-400 kr/tonn.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079