23948sdkhjf

Passer på havet

NGI ønsker å bidra til renere hav, og deltar i flere forskningsprogrammer og internasjonale initiativ som har til hensikt å hindre forurensning og gi oss et renere hav.
Risiko for utslipp og lekkasjer er en av de store utfordringene ved offshore olje- og gassproduksjon. Med konvensjonell teknologi oppdages ikke lekkasjer tidlig nok, og man er ikke i stand til å følge miljøeffektene av utslipp kontinuerlig.

Kjeller Innovasjon og NGI samarbeider om ny teknologi som løser disse utfordringene. En ny metode gjør det mulig med online måling og overvåking av hydrokarboner (PAH-komponenter) i vann. Denne løsningen kan bidra til å forhindre katastrofer med store økonomiske og miljømessige konsekvenser.

– Forurensning fortynnes raskt i havet, noe som gjør at det vi kan måle raskt blir «borte». For å kunne overvåke utslipp av hydrokarboner over tid, kreves det teknologi som har høy presisjon ved lave konsentrasjoner. Vår nye PAH-sensor muliggjør nettopp online måling og overvåking av hydrokarboner i vann, sier Espen Eek, prosjektleder og fagansvarlig på området for Miljøteknologi på NGI.

Mikroplast som makroproblem
Store mengder plast ender opp i havet, og mikroplast er blitt en del av kostholdet til fisk, skalldyr og fugler. Det er mye oppmerksomhet rundt miljøfarene ved mikroplast, med storstilte ryddeaksjoner og restriksjoner på plastbruk som noen av resultatene.

Mikroplast består av biter som er så små at de ikke ses av det blotte øyet. Solskinn, bakterier, bølger og andre forhold påvirker og forandrer plastfragmentene over tid. Til sammen gjør disse forvitringsprosessene at mikroplastbitene blir enda mindre og delvis omgjort til kjemiske fragmenter.
En gruppe europeiske forskere jobber med et stort, internasjonalt prosjekt som skal gi oss ny kunnskap om mekanismene bak mikroplastinvasjonen i havet.

– Forvitringen fører til endringer i måten mikroplast fordeler seg på havoverflaten, i dybden og på havbunnen. Dermed er den også kommet inn i næringskjeden. Mikroplast kan sette seg fast i gjeller, mage og fordøyelsessystemet, slik at det blir vanskelig for fisken å puste og spise, sier Hans Peter Arp, seniorspesialist i miljøteknologi på NGI.

Sammen med kolleger fra Norge, Sverige, Tyskland og Belgia utfører han eksperimenter og laboratorieforsøk for å forstå hvordan mikroplast sprer seg og påvirker verdens hav. Forskningsprosjektet WEATHER-MIC koordineres av Hans Peter Arp og NGI. Det inngår i det internasjonale Joint Programming Initiative Healthy and Productive Seas and Oceans (JPI Oceans).
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126