23948sdkhjf

Venter god vekst

Ifølge Astrups siste markedsrapport har metallindustrien gode tider i vente.

Den norske kronen har vært mer stabil den siste måneden enn de foregående, kun en marginal svekkelse mot euro og dollar, og metallprisene har svingt opp og ned.

Kobber og rå-aluminium er noe ned, mens nikkel er opp. Oljeprisen falt fra nesten 70 dollar fatet for så å stige igjen mot slutten av februar. Norsk PMI havnet på 57,5 for februar, ned 0,9 fra januar.

Sterk måling tross toll-uro

Det er likevel en sterk måling som bekrefter veksten i industrien, mener Astrups. Hydro presenterte fjerde kvartal 2017 den 16. februar og nærmest doblet resultat 2016-resultatet for samme periode. Forbedringen skyldes i stor grad høyere pris på aluminium.

Hydro fremhever god etterspørsel fra i markedet for transport, bygg og anleggsbransjen og anslår en vekst i forbruket globalt på fire til fem prosent i 2018. Aksjene på flere stål- og metall-selskaper svinger etter at president Trump truet med økt toll på metaller, henholdsvis 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium. Det ventes en snarlig avgjørelse på dette.

Lange leveringstider

Leveringstidene er relativ lange på mange materialer, særlig gjelder dette på spesialstål. Dette er ikke uvanlig, men det er mer markant enn vi har sett tidligere. Store kinesiske aktører har varslet redusert eksport til Europa, og det påvirker pressverkene.

Hydros pressverk har 10–12 ukers leveringstid, det samme har Hydal. På valseprodukter ligger Hydro på 4–12 uker, normalen for de europeiske verkene er omkring 8 uker. Det samme gjelder på rustbestandige plater, Outokumpu er primo mai.

På kobber er leveringstidene noe kortere, gjennomsnittsprisen ble 58,70 kr/kg i februar. På spesialstål er det lange ledetider, spesielt er det utfordrende å få tak i sylinder rør og stenger. På rustbestandige stangstål er også markedet bedre, Valbruna er snart fullbooket for 2018.

Legeringstillegget steg markant på syrefast i mars grunnet høyere priser på nikkel og molybden. Skrotprisen på stål gikk ned omkring 10 prosent til 2604.- kr/tonn for 520M. På plast halvfabrikat er råvareprisene på PMMA (akryl), PVC skum (ekspandert) og PC (polykarbonat) økt, og prisene ble økt med fem prosent fra 1. mars som varslet i forrige markedsrapport.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.566