23948sdkhjf

Kværner trakk det lengste strået

Det er Kværner som stakk av med den lukrative storkontrakten til produksjonsskipet på Castberg-feltet. Den har en verdi på 3,8 milliarder kroner.
At jubelen står i taket hos Kværner, kan det være liten tvil om. Konsernet skal levere modulene til plattformdekket til produksjonsskipet som skal betjene Johan Castberg-feltet. Kontrakten ble sikret i dag og skal undertegnes i løpet av formiddagen. Avtalen er også omtalt på Statoils nettsider .

Knivet med Aibel
For bare noen uker siden meldte Metal Supply at Kværner og Aibel knivet om denne kontrakten. Skuffelsen er antakelig stor i Haugesund.

Avtalen vil gi omfattende positive ringvirkninger for et bredt spekter av Kværners underleverandører innen norsk industri, skriver konsernet i en børsmelding. Når arbeidet er på topp, vil det involvere rundt 2.000 Kværner-ansatte og personell hos underleverandører, fremhever Kværner.

Norsk, norsk, norsk
Kontrakten innebærer fabrikasjon av moduler til plattformdekket hvor de fleste vil bli levert av norske verft. Kværners anlegg på Stord skal fabrikkere modulene for gassinjeksjonen, re-kompressoren og separasjon, mens Kværner Verdal skal produsere modulen for håndtering av sjøvann og hovedpakken for rør.

Aker Solutions underleverandør
Som underleverandør til Kværner vil Aker Solutions' verft i Egersund levere moduler for injeksjon av vann og kjemikalier, mens selskapets anlegg i Sandnessjøen skal bidra med mindre moduler, samt fakkelbommen. Kontrakten til Aker Solutions har en verdi på 450 millioner kroner, opplyser selskapet.

Skroget ventes i 2020
Skroget, inkludert boligkvarteret som fabrikkeres for Statoil av Sembcorp i Singapore, leveres til Kværners verft på Stord høsten 2020. Installasjonen av modulene og integrasjonen av dem starter umiddelbart etter at skroget har kommet til Stord.

Produksjonsskipet blir testet og ferdigstilt der før det etter planen slepes ut til feltet i første kvartal 2022.

Gir arbeid til 4.800
Den innledende prosjektplanleggingen starter umiddelbart, opplyser Kværner. Fabrikasjonen av modulene begynner allerede i høst. Inkludert ringvirkninger for underleverandører, tjenesteleverandører og lignende, forventes at kontrakten vil gi arbeid til rundt 4.800 personer.

Ny dypvannskai på Stord
Kværner planlegger også en investering på rundt 370 millioner kroner i forbindelse med en oppgradering av verftet på Stord. Den inkluderer en ny dypvannskai og en utvidelse av den store 1.050 tonns kranen slik at den dekker det meste av produksjonsskipet.

Investeringen vil forbedre produktiviteten for sammenstilling og ferdiggjøring av prosjekter som Johan Castberg, understreker konsernsjef Jan Arve Haugan.

Investeringsplanen avhenger av endelig godkjennelse i Kværners styre.

Les også: Kniver om milliard-kontrakt

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078