23948sdkhjf

Tvangsarbeidere bygget skroget for «norsk» skip

Fartøyet Esvagt Njord ble levert fra det norske verftet Havyard i 2016. Nå viser det seg at 19 tvangsarbeidere fra Nord-Korea har vært med på å bygge skroget til skipet hos en underleverandør i Polen.
Vindmølleskipet, som det norske verftet Havyard hadde hovedkontrakten på, ble levert til det danske rederiet Esvagt 26. august 2016.

Avslørt av Arbeidstilsynet i Polen
Ifølge en rapport fra det polske arbeidstilsynet var 19 nordkoreanske tvangsarbeidere med på å bygge skroget til Esvagt Njord på et verft i Polen, skriver E24 og viser til dokumenter som Berlingske Business har fått tilgang til via mediet Vice News i Tyskland. Sistnevnte står bak en TV-dokumentar om nordkoreanske arbeiderne i utenlandsk industri.

Dokumentaren fra 2016 kan du se her!

Det norske verftet Havyard fikk bestillingen fra Esvagt i 2014, men bygget ikke skroget selv. Det ble laget av verftet Nauta i den polske havnebyen Gdynia ved Gdansk, skriver E24 videre.

Formidlet av polsk vikarbyrå
En del av arbeiderne på Nauta-verftet var ansatt gjennom vikarbyrået Alson. Alson er én av flere vikarvirksomheter som drives av polske Cecylia Kowalski. Hun skal ha klare forbindelser til Nord-Korea, poengterer E24.

Fikk vite gjennom mediene
I en epost til Berlingske Business beklager Havyard dumping-saken:

«Vi har aldri hørt om eller tenkt på muligheten for at det kunne være nordkoreanere eller andre arbeidere på Nauta som ble utsatt for ulovlige arbeidsforhold. I løpet av konstruksjonsfasen for skroget registrerte Havyard heller ingen som arbeidet på skroget under kritikkverdige forhold. Det er noe som først har kommet til vår kjennskap gjennom mediene», skriver Frank-Levi Kvalsund, direktør hos Havyard.

Vil være i strid med kravene
– Vi ønsker prinsipielt ikke å dra noen konklusjoner med hensyn til fakta i denne saken, men en eventuell bruk av ulovlig arbeidskraft vil være i strid med våre krav til underleverandører, legger han til.

Esvagt sjokkert
Kristian Ole Jakobsen, direktør i det danske rederiet Esvagt, skal være sjokkert over opplysningene, igjen ifølge E24.

– Jeg må understreke at vi absolutt ikke har hatt noen kjennskap rundt disse uakseptable arbeidsforholdene, hverken før, under eller etter at skipet ble levert fra Havyard Ship Technologi i Norge til Esvagt, sier Jakobsen.

Her kan du lese hele saken!



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078