23948sdkhjf

Milliardgaranti til Yara Porsgrunn

Yara har sikret finansieringen til utvidelsen og moderniseringen av produksjonsanlegget på Herøya. Den statlige lånegarantien er på 1,6 milliarder kroner.
Yara er det første norske konsernet som får en slik garanti fra GIEK, Garantiinstituttet for eksportkreditt. Den ble mulig etter at regjeringen utvidet sitt garantitilbud til også å gjelde eksportrelaterte investeringer i Norge.

Mer miljøvennlig teknologi
Allerede i 2014 annonserte Yara planene om å modernisere gjødselproduksjonen på Herøya. Den 40 år gamle produksjonslinjen skal erstattes med mer miljøvennlig og energieffektiv teknologi. Den skal etter planen være ferdig i første kvartal i år.

Prosjektet øker den årlige produksjonskapasiteten med 50.000 tonn fullgjødsel og 200.000 tonn kalksalpeter.

Investering på tre milliarder
Lånegarantien på 1,6 milliarder kroner tilsvarer over halvparten av prosjektkostnadene til Yara. Garantien gis på markedsmessige vilkår, opplyser Nærings- og Handelsdepartementet.

Etterspurt ordning
Det nye tilbudet fra 2017 er allerede blitt godt mottatt av norsk næringsliv. Den første garantien ble gitt ved årsskiftet. GIEK har mottatt en rekke henvendelser. Instituttet gjør grundige risikovurderinger og tar selv beslutninger i hver enkelt sak om en eventuell utstedelse av garanti.

Les også: 120 EU-millioner til Yara-prosjekt
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078