23948sdkhjf

Levner Andøya liten sjanse

Det er ingenting som tyder på at nedleggelsen av Andøya flystasjon ikke er riktig, mener forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
I går var det høring på Stortinget om to representantforslag som krever en ny gjennomgang av kostnadene og konsekvensene av å samle de maritime overvåkingsflyene og kampflyene på Evenes.

Beslutningen får store konsekvenser for Andøy kommune som vil miste mange arbeidsplasser.

– Merkostnaden med en delt løsning er beregnet til 6,5 milliarder kroner over 20 år. Så det må være betydelig kostnadsavvik for å gjøre om på det, påpeker Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes overfor NTB.

– Ingen omkamp om Andøya
Elvenes er saksordfører for de to representantforslagene. Han viser til at Forsvarsdepartementet allerede har satt i gang en ekstern kvalitetssikring av beslutningen. Det er denne som skal danne grunnlaget for gjennomgangen.

– Det ligger ikke noe drama i at dette er tatt inn i regjeringserklæringen. Formuleringen kan ikke leses som en åpning for omkamp om Andøya, mener Elvenes.

– Hittil ikke noe nytt
– Hvis det kommer fram ting gjennom høringen og den eksterne kvalitetssikringen som pågår, må man ta til hensyn til det. Men hittil har det ikke kommet noe nytt.

Elvenes mener beslutningen er militærfaglig godt begrunnet og påpeker at det er behovet for luftvern av flybasen som driver kostnadene opp.

Lavere innsparinger enn tenkt
Senterpartiet har bestilt og fått en gjennomgang av kostnadsbildet fra konsulentselskapet Samfunnsøkonomisk analyse.

Rapporten fra i fjor høst konkluderer med at innsparingene ved å samle aktiviteten på Evenes og legge ned Andøya trolig er vesentlig lavere enn regjeringens anslag. Dessuten at investeringskostnadene på Evenes i verste fall kan bli drøyt 7 milliarder kroner høyere enn anslått.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064