23948sdkhjf

Går for oljefritt Lofoten

Den nye tre-parti-regjeringen vil ikke åpne for å konsekvensutrede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja - i de neste fire år.
Natur og Ungdom jubler. Det gjør ikke organisasjonen Norsk olje og gass.

«Vi skal ikke åpne for petroleumsvirksomhet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2017 til 2021, og ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerrak eller på Mørefeltene», heter det i regjeringserklæringen til Venstre, Høyre og FrP.

Et «fotavtrykk» som tilhører Venstre og en åpenbar innrømmelse fra deres regjeringspartnerne.

Norsk olje og gass frustrert
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass er frustrert over at konsekvensutredningen skyves på i fire nye år.

– Det er skuffende at vi heller ikke i denne stortingsperioden får gjennomført en konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

Han sier at potensialet for fremtidig verdiskaping og arbeidsplasser fra petroleumsvirksomhet utenfor disse områdene er stort.

– Vi vet at disse områdene kunne gitt avgjørende bidrag for å motvirke produksjonsfallet som kommer om få år, og som ville gitt mer verdiskaping for Nord-Norge og mer velferd for Norge, mener Schjøtt-Pedersen.

Skuffelse hos Petro Arctic
Kjell Giæver, direktør i Petro Arctic, er skuffet, men håper på fremtidige utredninger. Petro Arctic er leverandørnettverk for petroleumsvirksomheten i nord. Nettverket har samarbeidsavtaler med oljeselskapene som har felt i drift, eller under utvikling i Norskehavet Nord og Barentshavet.

– Vi gir oss ikke. Nå får vi jobbe enda hardere og ikke minst klokere slik at Nord-Norge står samlet og er en tydelig stemme for kunnskap og verdiskaping ved neste korsvei, poengterer han.

Sier nei til kunnskap
Giæver mener at ved å legge konsekvensutredningen av Lofoten, Vesterålen og Senja på is, sier den ferske regjeringen dermed nei til kunnskap.

– En konsekvensutredning ville gitt oss tilgang til ny kunnskap og fakta om klimaeffekter, oljevern, samvirke, ringvirkninger og mulige utfordringer ved en framtidig olje- og gassaktivitet i Nordland VI, VII og Troms II, mener Giæver.

Jubel hos Natur og Ungdom
Natur og Ungdom er derimot ikke skuffet.

– Vi jubler for at Lofoten, Vesterålen og Senja og de andre sårbare områdene ikke åpnes for oljevirksomhet. Nå forventer vi at denne saken er vunnet en gang for alle, og at det blir starten på at sårbare områder blir oljefrie soner og at vi lar den norske olja bli i bakken, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126