23948sdkhjf

Skuffer inn milliarder i Troms

Havbruksnæringen bidrar med betydelige verdier i Troms fylke.
I 2015 kjøpte havbruksnæringen varer og tjenester for 5,4 milliarder kroner. Av disse innkjøpene gikk 2,3 milliarder til bedrifter i Troms.

Dette kommer frem i en rykende fersk ringvirkningsanalyse for havbruksnæringen som Nofima har utarbeidet på oppdrag fra Næringsforeningen i Tromsøregionen.

Betydelig næring i Troms
Troms hadde ved årsskiftet 150 konsesjoner for havbruk. Havbrukssektoren i Troms sysselsetter 877 årsverk. Av dette er 272 årsverk tilknyttet slakteri og foredling.

- Havbruksnæringen er blitt en betydelig næring i Troms fylke. Bare innenfor områdene verksted, transport, lagring og varehandel ble det gjort innkjøp for til sammen 462 millioner kroner i 2015. Næringen bidrar til sysselsetting og verdiskaping langt utenfor de enkelte havbrukselskap, understreker Trude Nilsen, administrerende direktør for Næringsforeningen i Tromsøregionen.

Balsfjord størst på varekjøp
Balsfjord var med varekjøp på 1,3 milliarder kroner den kommunen i Troms med størst andel av varekjøpene fra havbruksnæringen i 2015.

Kommunen huser blant annet fôrprodusenten Ewos og Bewi Polar, som produserer fiskekasser til havbruksnæringen.

Store skatteinntekter
Lerøy Aurora er med 266 medarbeidere det største havbruksselskapet i Troms. De øvrige 18 selskapene varierer fra rundt 110 årsverk hos de største, til tre-fire årsverk i de minste selskapene. Havbruksnæringen er tilstede i 16 kommuner i fylket.

- I 2015 hadde Skjervøy kommune 242 personer sysselsatt i havbruksnæringen. Dette genererte nesten 26 millioner kroner i skatt. Nummer to på listen er Lenvik. Her er 141 årsverk sysselsatt i havbruksnæringen, noe som ga 13 millioner kroner i personskatt, sier seniorforsker Roy Robertsen fra Nofima, en av forskerne som står bak rapporten.

Sør-Troms størst på havbruk
Rapporten har også sett på produksjonskapasiteten til havbruksnæringen i de ulike kommunene i Troms. Her ligger Harstad på topp med en produksjonskapasitet på 54.375 tonn, målt i desember i fjor.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078