23948sdkhjf

Tre tiltalt for grov korrupsjon

En tidligere leder i fiskefôrbedriften Ewos AS skal ha mottatt 2,7 millioner kroner i bestikkelser.
Økokrim har tiltalt tre menn for grov korrupsjon. To av mennene er også tiltalt for grov utroskap, mens den siste er tiltalt for hvitvasking av utbytte fra egne straffbare handlinger, såkalt selvvask.

Bestikkelser over ti år
Mannen som tidligere har vært leder i Ewos AS, skal ifølge tiltalen ha krevd eller mottatt bestikkelser på til sammen 2,7 millioner kroner fra ulike leverandører. I tillegg er to menn tiltalt for å ha gitt bestikkelser på henholdsvis vel 2 millioner kroner og i overkant av 1 million kroner.

– Det har vært en bred etterforskning, og korrupsjonshandlingene som er beskrevet i tiltalen strekker seg over en periode på over ti år, sier førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim.

Erkjenner ikke straffskyld
Advokat Tore Angen, som representerer mannen som tidligere har hatt en lederrolle i Ewos i Trondheim, sier til NTB at de jobber med å gå gjennom saken nå.

– Det jeg kan si nå, er at han ikke erkjenner straffeskyld, sier Angen.

Holdt skult for arbeidsgiveren
Ifølge Økokrim ble ytelsene også holdt skjult for arbeidsgiveren. Dessuten fastslår Økokrim at formålet var å sikre selskaper de medtiltalte hadde eierinteresser i, kontraktsforhold eller også gunstigere kontraktsvilkår.

Den tidligere lederen i Ewos sluttet i selskapet i 2015.

Tilståelsessak i 2016
I samme sak ble en mann i august 2016 dømt til elleve måneders fengsel for grov korrupsjon etter at han hadde tilstått forholdene. Korrupsjonen foregikk over nærmere åtte år.

I denne saken ble det ikke tatt ut tiltale, men mannen ble dømt for forholdene i siktelsen, og fikk redusert straffen med over en tredel på grunn av sin tilståelse.

I retten forklarte mannen at han hadde overført personlig eller via selskaper 691.000 kroner til den tidligere lederen av Ewos. Han valgte å betale fakturaene fordi han var redd for å miste oppdrag for fiskefôrselskapet.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079