23948sdkhjf

Skal få fart på Fenja

VNG Norge har i dag levert sin plan for utbygging og drift av Fenja-feltet i Norskehavet.
VNG Norge (Verbundnetz Gas) er et fullt integrert lete- og produksjonsselskap. Fenja-feltet er tyskernes første selvdrevne utbyggingsprosjekt på norsk sokkel. VNG Norge ble etablert i 2006 og har sin administrasjon i Stavanger.

Investerer rundt 10 milliarder
Fenja ble funnet i 2014 og blir bygd ut med to havbunnsrammer og seks brønner som kobles opp mot Njord-feltet. Investeringene er beregnet til rundt 10 milliarder kroner.

De utvinnbare reservene er anslått til rundt 100 millioner fat oljeekvivalenter. Produksjonsstart er ventet i 2021. Fenja skal kobles som en subsea-satellitt opp mot Njord A-plattformen til Statoil. Den oppgraderes for tiden hos Kværner Stord.
Utbyggingen forutsetter at planene godkjennes av norske myndigheter.

Rørledning med varmekabler
I forbindelse med utbyggingen av Fenja vil det også bli satt en verdensrekord. På grunn av oljens beskaffenhet er rørledningen fra Fenjas havbunnsrammer til Njord utstyrt med varmekabler.

Operatøren og leverandørene har videreutviklet en rør-i-rør-løsning med varmekabler lagt i rommet mellom de to rørene. Denne vil bli 37 kilometer lang, den lengste i verden av sitt slag, skriver Olje- og energidepartementet på sine nettsider.

Nord for Kristiansund
Fenja (tidligere Pil og Bue) er et oljefelt som ligger i utvinningstillatelse 586 på Haltenterassen i Norskehavet, rundt 35 kilometer sørvest for Njordfeltet og 120 kilometer nord for Kristiansund.

Rettighetshaverne er VNG Norge (operatør med 30 prosent eierandel), Point Resources AS (45 prosent) og Faroe Petroleum Norge (25 prosent).

Fenja, Menja og saltet
Feltet har fått navn etter jotun-trellkvinnen Fenja som, sammen med sin søster Menja, var de eneste som var sterke nok til å bruke en magisk kvern som kunne male hva man måtte ønske.

På ordre fra kongen ble trellkvinnene satt til å male salt, og de kvernet da så mye at havet siden har vært salt.

Mer fakta om Fenja fra Oljedirektoratet.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109