23948sdkhjf

Selger seg ut av offshore vindkraft

Statkraft selger sin eierandel på 30 prosent i Dudgeon Offshore Wind Limited til kinesere - for 6 milliarder kroner.
Havvindanlegget Dudgeon ligger utenfor kysten av Norfolk i Storbritannia og ble offisielt åpnet for en drøy måned siden.

Opereres av Statoil
Statkraft har vært partner i prosjektet siden eierandelen på 30 prosent ble kjøpt i 2012. Prosjektet er siden blitt gjennomført i partnerskap med Masdar og Statoil (35 prosent eierandel hver), med Statoil som operatørselskap.

Selger for 6 milliarder
I tråd med selskapets strategi om å selge seg ut av offshore vindkraft har Statkraft inngått en avtale om å selge sin eierandel i havvindanlegget Dudgeon til China Resources (Holdings) Company Ltd for 555 millioner britiske pund - rundt 6 milliarder kroner. Den nye partneren i Dudgeon er et kinesisk statseid selskap med virksomhet innenfor kraft, forbruksvarer, eiendom, sement, gass, legemidler og finans.

Salg nummer to
Dudgeon er den andre britiske havvindparken Statkraft selger seg ut av på kort tid. Før helgen solgte selskapet sin del av Sheringham Shoal til omtrent samme pris. Begge prosjektene ligger utenfor kysten av Norfolk, nordøst for London.

Gjennomføres til våren
Gjennomføringen av avtalen forutsetter godkjenning fra kinesiske og tyske konkurransemyndigheter, og antas å være betinget av aksept fra koreanske konkurransemyndigheter, understreker Statkraft i dagens børsmelding.

Etter planen skal avtalen gjennomføres i løpet av første kvartal neste år.

Vellykket vindkraftsatsing
Statkraft har spilt en betydningsfull rolle i den britiske havvindsektoren helt siden selskapet gikk inn i dette markedet i 2009, skriver det norske energiselskapet.

Statkraft har blant annet vært ledende i bransjens arbeid for å redusere kostnadene i fremtidige havvindprosjekter, og har bidratt til å få frem innovative løsninger innenfor drift og vedlikehold, understreker det norske selskapet.

Vekstambisjoner på land
Statkraft utvikler, bygger og drifter vannkraftanlegg og vindparker på land i Storbritannia og er den ledende tilbyderen av kraftkjøpsavtaler i det britiske markedet.

Tidligere i år ble vindanlegget Andershaw satt i drift i Skottland. Statkraft offentliggjorde tidligere i høst sine ambisjoner om å styrke vindkraftporteføljen ytterligere i Skottland og Wales.

Helt ut av havvind
Etter salget av Dudgeon har Statkraft solgt seg ut av alle engasjementer i havvind.

Beslutningen om å trekke Statkraft ut av offshore vindkraft er en strategisk prioritering på grunn av selskapets finansielle situasjon. Fremover prioriterer selskapet vekst innenfor fornybarteknologier som vannkraft, vindkraft på land, solenergi, fjernvarme og andre nye teknologier, heter det videre i børsmeldingen.

Historikk - Dudgeon utenfor Norfolk
  • Oktober 2013: Statkraft (30 prosent eierandel) og Statoil (70 prosent) kjøper Dudgeon-prosjektet fra Warwick Energy.
  • Jul 2014 Investeringsbeslutning fattes
  • Mar 2015 Bygging på land starter
  • Apr 2016 Installasjonsarbeid til havs starter.
  • Jan 2017 Første havvindmølle reist
  • Nov 2017 Offisiell åpning av anlegget i havnebyen Great Yarmouth
  • Des 2017 Statkraft selger sin eierandel til China Resources Power.

Les også: Åpner gigantisk havvindanlegg
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094