23948sdkhjf

Krangler om miljøkrav for kystruten

Hvis Arbeiderpartiet får flertall for å stille strengere miljøkrav til kystruten, settes et viktig tilbud for kystbefolkningen i fare, mener Høyre.
Stortingets transportkomité har frist til fredag med å avgi sin innstilling i saken. Forslagets skjebne kan bli avgjort av KrF, som skal ta stilling til saken på sitt gruppemøte i morgen, torsdag.

Uten kystrutetilbud?
Høyre frykter at et skjerpet krav kan få dramatiske konsekvenser.

– Den største trusselen er at Arbeiderpartiet med dette avlyser anbudet, slik at vi risikerer å stå uten et kystrutetilbud når dagens anbudsperiode går ut, sier Helge Orten (H) fra kystfylket Møre og Romsdal til NTB.

Det skjer 1. januar 2021. Orten minner om at et vedtak om skjerpede miljøkrav vil føre til at pågående anbud må avlyses og prosessen startes på nytt.

30 prosent miljøvekting
Arbeiderpartiet ber i sitt forslag regjeringen om å legge til grunn strenge miljøkrav i forbindelse med anskaffelsen av kystruten Bergen-Kirkenes for perioden 2021 til 2030. Partiet foreslår at miljøvektingen i anbudet settes til 30 prosent, hvis det er mulig innenfor regelverket.

Ingen miljøkrav i dag
Dagens avtale inneholder ingen miljøkrav, men fra 2021 vil det komme krav om reduserte CO₂-utslipp på om lag 25 prosent. Det kommer også krav om utslippsfrie landstrømanlegg.

Frp fulgte ikke opp
Ap viser til at Stortinget tidligere har bedt regjeringen om å innføre krav om minimum 30 prosent miljøvekting ved alle offentlige anbud, der det er relevant, men at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) ikke har fulgt dette opp i anbudet som han har sendt ut for kystruta for årene 2021 til 2030.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.203