23948sdkhjf

Spår nytt oljefall fra 2021

Bransjeforeningen Norsk Olje og Gass ser tegn til et nytt oljefall i horisonten.
Norsk olje og gass' ferske konjunkturbarometer, som ble presentert i dag, viser at aktiviteten i olje- og gassbransjen tar seg opp i nærmeste framtid. Investeringsbunnen nås neste år, og investeringene vil stige mot 2020.

Mørke skyer?
Men deretter vil det igjen se mørkere ut. Aktiviteten vil nemlig falle merkbart fra 2021, ifølge foreningens prognoser. Anslaget for de påfølgende to årene er investeringer på rundt 137 milliarder og 111 milliarder kroner.

Næringen vil derfor være helt avhengig av nye funn, mener Norsk olje og gass. Disse årene preges av en betydelig grad av usikkerhet, men de gir en tydelig indikasjon, understreker bransjeorganisasjonen.

Grunn til bekymring
– Det er grunn til bekymring over de langsiktige prognosene. Vi ser at det er behov for mer aktivitet lenger frem i tid. De neste store prosjektene mangler. Derfor er det viktig at politikerne sikrer tilgang til nytt areal og rammebetingelser som gjør norsk sokkel konkurransedyktig, sier administrerende direktør Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen.

Mer for mindre
Anslaget for 2018 viser en liten nedgang fra 151 milliarder i år til 143 milliarder. Deretter vil det stige til 2020. Investeringene ventes å øke til 153 milliarder i 2019 og ytterligere til 159 milliarder kroner i 2020.

– Aktivitetsnivået på norsk sokkel ventes å øke til neste år. Når de samlede investeringene likevel blir lavere, skyldes det at industrien har lykkes med å redusere kostnadsnivået. Vi får mer for mindre, sier Schjøtt-Pedersen.

Ser mot Barentshavet
For første gang presenterer Norsk olje og gass også prognoser fordelt på havområdene Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

– Det mest interessante er at en stadig større andel av investeringene skjer med utgangspunkt i vår nordligste landsdel. Fra fire prosent i 2017 til 15 prosent i 2021 og 2022, sier Schjøtt-Pedersen.


Om Norsk olje og gass
Norsk olje og gass er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper og leverandørbedrifter, knyttet til utforsking og produksjon av olje og gass på norsk kontinentalsokkel. Norsk olje og gass er en landsforening i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.36