23948sdkhjf

Storeslem for Aker Solutions

Aker Solutions har sikret seg to nøkkelkontrakter i utbyggingen av Johan Castberg-feltet. «Godbitene» har en verdi av rundt fire milliarder kroner.
Aker Solutions skal ikke bare levere produksjonssystemet for subsea, men også designe toppsiden av den flytende produksjonsenheten (FPSO). Oljeserviceselskapet på Fornebu har vært involvert i Castberg-planleggingen siden starten.

Venter på endelig godkjenning

Statoil poengterer at kontrakten har forbehold om at myndighetene godkjenner den endelige planen for utbygging og drift av Johan Castberg-prosjektet. Kontrakten undertegnes i dag i lokalene til Aker Solutions på Fornebu.

Denne produksjonsenheten kommer til å bli den største som noen gang er laget i norsk offshorebransje.

Fakta om Johan Castberg-funnet

Begynner før jul
Ifølge Aker Solutions begynner arbeidet på leveransen allerede denne måneden. Avdelinger i både Norge, Storbritannia, India, Malyasia og Brasil vil delta i arbeidet. De første leveransene skal etter planen skje i løpet av andre kvartal 2019, mens sluttleveransene skal gjøres innen første halvdel av 2023.

Halverte utviklingskostnadene
– Vår tidlige involvering og tette samarbeid med Statoil har hjulpet til med å halvere utviklingskostnadene, og gjort det mulig å få dette strategisk viktige prosjektet i havn, understreker administrerende direktør i Aker Solutions, Luis Araujo, i en pressemelding fra selskapet.

Oppstart i 2022
Johan Castberg-feltet skal etter planen produsere fra 2022. Investeringskostnadene er beregnet til 49 milliarder kroner.

Operatørselskapet mener at feltet har en kapasitet på mellom 450 og 650 millioner fat oljeekvivalenter som skal kunne utvinnes. Det gjør Castberg til det største olje- og gassprosjektet i verden som er besluttet utbygd i år.

Olje- og energidepartementet vil nå behandle utbyggingsplanen og har planer om å legge den fram for Stortinget i løpet av våren neste år.

1.800 nord-norske arbeidsplasser
Samlet nasjonal sysselsetting i utbyggingsfasen er anslått til i underkant av 47.000 årsverk, skriver departementet på sine nettsider. Bare drøye 1.800 av disse vil skapes i Nord-Norge. Den årlige sysselsettingen i driftsfasen er beregnet til rundt 1.700 årsverk, av disse igjen rundt 500 i Nord-Norge.

  • Statoil presenterte i dag også planen for utbygging og drift for Johan Castberg-feltet - sammen med lisenspartnerne Eni og Petoro. Les mer HER.


Les også hva Norsk Industri synes om leverandørindustriens store dag.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109