23948sdkhjf

Kolossal båttur - se videoen!

I formiddag ankom det 24.000 tonn tunge dekket til Aasta Hansteen-plattformen Westcon Yards i Ølensvåg.
Dekket er del av verdens største SPAR-plattform. Den enorme konstruksjonen har blitt fraktet fra Hyundai-verftet i Ulsan i Sør-Korea med spesialskipet «Dockwise White Merlin». Turen tok hele to måneder.

Flyttes over på nedsenkbare båter
I Ølensvåg skal plattformdekket deretter lastes over på såkalte semi-subs fra rederiet Dockwise før det seiles videre til Digernessundet på Stord. En semi-sub er en nedsenkbar båt som er i stand til å ta inn ballastvann i tankene - for å senke seg ned i vannet.

Deretter kan det for eksempel lages en float over. Når den er ferdig, pumper fartøyet ballastvann ut av tankene og kommer til overflaten igjen.

Av fagfolk blir denne operasjonen ansett som helt eksepsjonelt. Den vil vare i en uke.

Her kan du se en video-presentasjon av operasjonen.

Nytt for Westcon
- Selv om Westcon har lang erfaring med store prosjekter, er det første gang vi er involvert i denne typen operasjon. Vi har forberedt oss godt og ser frem til å starte arbeidet, sier Malvin Eide, riggsjef ved Westcon Yards.


Fakta om Aasta-Hansteen-feltet
Aasta Hansteen-feltet ligger 300 kilometer fra land, vest for Bodø, på et havdyp på 1.300 meter. Gassfeltet ble funnet i 1997. Det anslås at feltet inneholder 47 milliarder standard kubikkmeter med gass, fordelt over funnene Luva, Haklang og Snefrid Sør.

Statoil er operatør for feltet og eier 51 prosent. Partnerne er Wintershall med en eierandel på 24 prosent, OMV med 15 og ConocoPhillips med 10 prosent.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078