23948sdkhjf

Miljøferjer koster 600 millioner årlig

Det er kostbart for Hordaland å være foregangsfylke for elektriske ferger. Årlig må det ut med 600 millioner kroner i tilskudd.
Hordaland fylkeskommune har vedtatt at alle deres 17 fylkesveiferger skal drives elektrisk innen 2020. Men det koster å være foregangsfylke. Hvert år må kommunen ut med 600 millioner kroner i årlige tilskudd. En dobling sammenlignet med tilskuddene til de gamle dieselfergene, skriver Klassekampen.

Den største årsaken til prisforskjellen er at fergene er dyre å bygge. I tillegg må det på kaiene installeres ladeutstyr. Prislappen er 420 millioner kroner.

Miljøgevinsten er verdt det
Fylkesvaraordfører Pål Kårbø (KrF) vedgår at det er kostbart, men mener miljøgevinsten gjør det verdt det.

– Miljøresultatene etter omstillingen har vært enda bedre enn da vi vedtok å satse på lavutslipp. Det vises at det var rett av oss å være visjonærer, og ikke bare tenke på kostnader, sier han.

Kostnadene må ikke stoppe elektro-ferjene
Kårbø mener det er viktig at ikke elektrifiseringen av fergene i landet stopper opp på grunn av kostnadene. Han håper staten kan være behjelpelig.

Til det svarer samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) at Enova har bidratt med tilskudd til landstrøm på over en halv milliard kroner. Han roser Hordaland og sier satsingen er særdeles positiv.

– Men når det blir invitert til en dugnad, kan det ikke være slik at staten kan ta hele regningen, sier han til Klassekampen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.157