23948sdkhjf

Tjente 14 milliarder mer til staten

Resultatframgangen fortsetter for statens oljeselskap Petoro.
Netto kontantstrøm til staten var på 65 milliarder kroner per tredje kvartal i år. Det er en økning på 28 prosent sammenlignet med samme periode i fjor (nesten 15 milliarder kroner), opplyste Petoro da kvartalstallene ble lagt fram i dag. Både en oljepris som var 25 prosent høyere målt i norske kroner og ni prosent høyere olje- og gassproduksjon bidro til økningen på 14,1 milliarder kroner.

Driftsinntektene økte fra 87,3 milliarder kroner etter tredje kvartal i fjor til 110 milliarder kroner i samme periode i år. Driftsresultatet ble 69,2 milliarder kroner.

Forvalter statens andeler
Petoro er et statlig aksjeselskap som forvalter SDØE, statens direkte eide andeler i norsk olje- og gassvirksomhet. Selskapet er rettighetshaver til om lag en tredjedel av de norske olje- og gassreservene, samt til den største eierandelen av transportsystemet på norsk sokkel.

Prediker fortsatt effektivisering
– Fortsatt effektivisering er avgjørende fordi olje- og gassnæringen skal være motoren i norsk næringsliv i flere tiår. Inntektspotensialet er fremdeles stort, men kommer ikke av seg selv, sier Petoro-direktør Grethe Moen og understreker at produksjonen fortsatt vil kreve store investeringer.

Mer olje - til høyere pris
Den samlede olje- og gassproduksjonen endte på 1,1 millioner fat oljeekvivalenter per dag, 9 prosent høyere enn samme periode i fjor. Gjennomsnittlig oljepris var 431 kroner per fat mot 345 kroner i samme periode i 2016.

Gassinntektene var 51 milliarder kroner, om lag 7 milliarder kroner høyere enn i fjor som følge av høyere gasspris og volum.

LES MER om Petoro og statsselskapets planer.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079