23948sdkhjf

Alcoa kjøper vindkraft fra Troms

Aluminiumselskapet Alcoa Norway ANS har inngått en 15 års kraftkontrakt med Nordlicht-prosjektet og kjøper hele produksjonskapasiteten fra vindparkene Kvitfjell/Raudfjell på Kvaløya utenfor Tromsø.
Kontrakten sikrer langsiktig leveranse av miljøvennlig, fornybar kraft til Alcoas smelteverk i Mosjøen, og bidrar til å posisjonere Alcoa Mosjøen som» et av verdens mest bærekraftige aluminiumverk», skriver konsernet i en pressemelding.

Nok til 50.000 husholdninger
Produksjonskapasiteten til vindparkene 30 kilometer vest for Tromsø tilsvarer årsforbruket til 50.000 norske husholdninger. Alcoa Norway ANS vil kjøpe hele kapasiteten til Nordlicht-prosjektet.

«Kontrakten vil bidra til fortsatt verdiskapning lokalt i Mosjøen, og er et skritt i riktig retning for å sikre fremtidige jobber både på verket og indirekte hos våre leverandører», fremhever Kai Rune Heggland, Norgessjef i Alcoa.

Statlig garanti
På Kvaløya ved Tromsø bygger Prime Capital vindkraftverkene Raudfjell og Kvitfjell. Prosjektet har fått flere investorer, deriblant tyske Westfalen-Lippe. Nå skal altså aluminiumselskapet Alcoa Norway benytte seg av den fornybare kraften derfra.

Kraftgarantiordning
Avtalen får statlig garanti av Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) på rundt 526 millioner kroner. Det er første gang GIEK bruker kraftgarantiordningen siden den ble vedtatt av Stortinget i 2009.

Vindkraftverkene vil bestå av 67 vindturbiner og skal ha en samlet produksjonskapasitet på 281 megawatt. Kun vindkraftverkene på Storheia har større kapasitet i Norge, med 288 megawatt.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095