23948sdkhjf

Spår oljeopptur i 2018

Tiden for nedbemanning er over. Nå skal det igjen ansettes og bygges på norsk sokkel, viser bransjens ferske, årlige undersøkelse.
Spørreundersøkelsen er en fast «øvelse» som pleier å bli utført i forbindelse med Norges største årlige oljemesse, Offshore Technology Days (OTD) i Stavanger. Årets messe åpnes offisielt i morgen tidlig av Arve Sigve Nylund, Statoils toppsjef for norsk sokkel.

OTD-undersøkelsen er med andre ord den årlige «selvangivelsen» for deltakerbedriftene ved Norges største årlige oljemesse. Leverandørselskapene, som står for nærmere 90 prosent av norske olje-arbeidsplasser, kommer her med sitt syn på dagens marked og hvilke planer og forventninger de har for det kommende året.

Selskapene har styrket seg
I fjorårets undersøkelse oppga et flertall av bedriftene at de hadde stabil eller svakere omsetting enn året før. Nå er nedturen erstattet av optimisme: Hele 75,3 prosent av bedriftene oppgir at de forventer økt omsetning i år. 23,3 prosent melder om stabil omsetning, mens kun 1,4 prosent melder om nedgang.

- Disse tallene er ikke til å misforstå. Mens fjorårets undersøkelse vitnet om oljekrisen på sitt verste, viser svarene i år at norsk sokkel ser ut til å være over kneiken. Ikke bare har selskapene lyktes i å spare og bli mer effektive, de har faktisk klart å øke omsetningen. Det er gode nyheter, mener Kaspar Synnevåg, kommunikasjonssjef for Offshore Technology Days (OTD).

Nå ansettes det igjen
I fjorårets undersøkelse oppga 41 prosent av selskapene at de måtte gå til oppsigelser og permitteringer. 30 prosent av selskapene åpnet samtidig for å gjøre det samme i 2017.

Årets «fasit» er at 17 prosent oppgir at de faktisk har måttet gjøre det i 2017. Av disse selskapene måtte hver bedrift i snitt la 10 til 20 prosent av staben gå.

Hentet permitterte tilbake
Samtidig oppgir 24 prosent av selskapene at de har hentet ansatte tilbake fra permittering i inneværende år. I OTD-undersøkelsen oppgir 97 prosent av selskapene at de ikke forventer oppsigelser eller permitteringer i inneværende år. Samtidig én av fire bedrifter at de i 2017 har eller kommer til å foreta nye ansettelser eller tilbakekalling av ansatte i permisjon.

- Oppturen starter i 2018
88 prosent av de spurte forventer bedret lønnsomhet i årene fremover. Åtte av ti tror oppturen i oljebransjen kommer i 2018 eller 2019. 14,1 prosent mener at krisen allerede er over, og at oppturen er i gang nå.

Bedriftene som ikke mener at en ny oljeopptur er nært forestående, eller vil komme i løpet av de neste to årene, utgjør kun 5,6 prosent.

Tror ikke på høy oljepris
Kun 8,3 prosent tror oljeprisen igjen kommer til å passere 100 dollar fatet innen 2020, mens 91,7 prosent tror prisen vil holde seg under dette.

- Til tross for forventninger om fortsatt lav oljepris, har bransjen tro på fremtiden. Bedriftene melder om ansettelser, økt omsetning og om at en samlet opptur er på gang eller like om hjørnet. Bedriftenes optimisme hviler på kunnskap om interne forhold, og ikke på tro om at ytre omstendigheter skal bedre seg, poengterer Synnevåg.


Fakta om undersøkelsen
OTD-undersøkelsen gjennomføres årlig av arrangørene av Offshore Technology Days, Norges største årlige oljemesse. Nærmere 400 utstillere blir spurt om omsetning, bemanning, oppfatning om tilstanden i bransjen og forventninger til fremtiden.

OTD er det viktigste samlingsstedet for leverandørindustrien som utgjør flertallet av arbeidsplasser i norsk oljenæring.

Her kan du lese mer om oljemessen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062